ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezbaterile pe tema mutării ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, sunt departe de a se fi încheiat. Ambasadorul palestinian la București, Fuad Kokaly, a declarat pentru RFI, că ar fi primit asigurări ferme că România nu va face pași concreți spre mutarea ambasadei în Israel, așa cum a promis liderul PSD, Liviu Dragnea. 

Relațiile bilaterale s-au reluat, iar Palestina susține candidatura României la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. La rându-i, România s-ar fi angajat să includă dosarul Palestinian în agenda de lucru a președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care o va prelua la începutul anului viitor, spune ambasadorul Fuad Kokaly. 

Diplomatul a spus că astfel de discuții au loc doar cu ministrul de externe și cu Administrația Prezidențială, precizând că a primit asigurări că România nu va face pași concreți în această direcție.

„Am discutat cu ministrul de externe Meleșcanu și cu Bogdan Aurescu, din partea președintelui și amândoi ne-au dat asigurări că România își respectă în continuare angajamentele față de legea internațională și față de soluția celor două state. Partea română ne-a asigurat de asemenea că dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit să lucrăm împreună și să îmbunătățin relațiile bilaterale. (..) Pentru noi a fost clar în tot acest timp că șeful politicii externe, domnul Iohannis, va lua decizii numai în acord cu legislația internațională.Am reevaluat poziția României și mesajele transmis de ministerul de externe și Cotroceni. Apoi am decis să mă întorc, alături de Ahmed Majdalani, emisar trimis de președintele nostru, pentru a-i încredința o scrisoare lui Klaus Iohannis. Din moment ce am fost asigurați că nu se schimbă nimic, am decis să continuăm parteneriatul", a declarat Fuad Kokaly pentru RFI.

Diplomatul a mai spus că „nu decid direct oamenii care lucrează la evaluare politica externă a României”.  „Poate că vor recomanda mutarea ambasadei, dar asta nu înseamnă că propunerea se va materializa automat.  E dreptul lor să facă o analiză cu plusuri și minisuri ale unei potențiale mutări de ambasadă. Până atunci, am primit asigurări ferme de la domnul Meleșcanu și de la Bogdan Aurescu și pentru noi asta contează cu adevărat”, a adăugat Kokay.