Educația sexuală în școli trebuie să se desfășoare doar cu acordul scris al părinților, potrivit unui amendament la Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului inițiat de parlamentarii PSD, Adrian Solomon și Titus Corlățeanu, cu susținerea deputatului liberal, Robert Sighiartău, informează Libertatea.

Potrivit sursei citate, amendamentul a fost propus, marți, 26 mai, și a primit vot favorabil. Următoarea etapă este votul în plen. 

”Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, potrivit amendamentului mai sus menționat.

Patru deputați, respectiv deputatul independent Adrian Dohotariu, deputatul USR Cristian Seidler, deputata PNL Mara-Daniela Calista și deputata UDMR Éva-Andrea Csép, scrie Libertatea, au încercat să modifice amendamentul, în sensul ca acordul părinților să nu fie obligatoriu. Reformularea amendamentului a fost respinsă,  însă se dorește reluarea acestei propuneri în plen.

La începutul lunii aprilie, în mijlocul stării de urgență decretată în contextul epidemiei de coronavirus, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede obligativitatea organizării în unitățile școlare a unor programe de educație pentru viață și pentru sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii.

Prof. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, a avertizat, recent, că educația sexuală în școli își dispută un segment de copii, de la 0 la 16 ani. În spatele disputei pe acest segment de tineri există nevoia de atragere a copiilor spre zona LGBT, spre zonele traficului zonele de persoane și anume de copii pentru prostituția de tip infantil și spre pornografia infantilă.