ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-ministrul Israelului, Naftali Bennett, i-a îndemnat pe toți israelienii să se vaccineze, dar cuvintele sale au transmis implicit mesajul că nevaccinarea „va amâna venirea lui Mesia”, potrivit publicației Israel365 News.

La ședința de duminica trecută a cabinetului, Naftali Bennett a discutat despre actualul vârf al pandemiei. El a amenințat cu o nouă închidere, spunând: „Dacă ne vaccinăm în Elul, putem auzi șofarul în Tișrei”.

Luna Elul din calendarul evreiesc a început săptămâna aceasta, marcând o perioadă de pocăință intensă, ca pregătire pentru marea sărbătoare evreiască din luna Tișrei, când se va sufla în șofar (cornul berbecului) de Roș Hașana („Capul Anului”). 

Intenția lui Bennett a fost în mod clar un avertisment că, dacă nu va exista o creștere a numărului de vaccinări, va avea loc o închidere în timpul următoarelor sărbători evreiești. Această amenințare se dovedește a fi una controversată, deoarece presiunea politică și socială a determinat guvernul să acorde o scutire pentru sinagogi în cadrul restricțiilor recent instituite de pașaportul de vaccinare. Noile restricții care au intrat în vigoare duminică au limitat adunările de orice dimensiune, în interior și în exterior, doar la cei care au fost vaccinați, care s-au recuperat după boală sau care prezintă un test Covid negativ. Deși planul includea inițial și sinagogile și alte lăcașuri de cult, acestea au fost în cele din urmă exceptate, cu condiția ca slujbele religioase să nu depășească 50 de participanți. Mulți politicieni au fost indignați de această scutire.  

Șofarul lui Mesia

Deși Bennett probabil că nu și-a făcut declarația având în minte semnificații profetice, strângerea laolaltă pentru a auzi sunetul șofarul/trâmbiței nu este doar un simbol al Anului Nou evreiesc. Șofarul/trâmbița este, totodată, un element esențial al izbăvirii finale a Israelului, așa cum spune în mod explicit Isaia, că trâmbița vestește adunarea celor din exil înainte de venirea lui Mesia:

„În vremea aceea, trâmbița cea mare va trâmbița și cei care se pierduseră în pământul Asiriei și cei ce se risipiseră în țara Egiptului vor veni și se vor închina Domnului, în muntele cel sfânt, în Ierusalim” (Isaia 27:13).

Acesta este unul dintre temeiurile pentru care se suflă în șofar de Roș Hașana, deoarece simbolizează încoronarea lui Dumnezeu ca Rege. Regii biblici erau încoronați pe sunetul șofarului, iar șofarul final al răscumpărării va fi încoronarea supremă a lui Dumnezeu ca Rege, când El va fi unul și numele Său va fi unul.

În contextul profeției lui Isaia, amenințarea lui Bennett capătă implicații nefaste, sugerând că cheia sosirii lui Mesia este consimțirea la programul guvernamental de vaccinare a populației. Puțini israelieni (sau chiar nici unul) cred că faptul de a fi declarat prim-ministru îi conferă lui Bennett puterea de a permite sau de a interzice sosirea lui Mesia - remarcă, ironic, publicația evreiască Israel365 News.

Obiecții la o nouă închidere pandemică a celei mai vaccinate țări

Declarația lui Bennett a întâmpinat și obiecții mai lumești, precum dificultățile economice. 

Ministrul de finanțe, Avigdor Lieberman (din partidul Yisrael Beytenu - „Israel este casa noastră”), a declarat: „Există ramuri [ale economiei] care suferă acum deja din cauza situației create - inclusiv întreaga industrie a turismului și industria aviatică. Trebuie să găsim soluția corectă”.

Ministrul Turismului, Yoel Razvozov (tot din partidul Yisrael Beytenu), a adăugat: „Prin simpla rostire a cuvântului „închidere”, provocăm un număr uriaș de anulări. Dacă mi s-ar permite să fac acest lucru, aș lucra la o schemă pentru acordarea de compensații”.

Ministrul Informațiilor, Elazar Stern (Yesh Atid - partid de centru), și-a exprimat, la rândul său, opoziția față de o nouă închidere, spunând: „Trebuie să eliminăm acest cuvânt - „închidere” - din vocabularul nostru. Îi forțăm pe oameni să trăiască sub amenințare”.

Ministrul educației, Yifat Shasha-Biton (partidul „New Hope”), a declarat: „În afară de faptul că trebuie să eliminăm ideea închiderii de pe ordinea de zi, simplul fapt că discutăm despre acest subiect creează situații concrete în teren. Au apărut deja anulări, iar oamenii trăiesc cu teama existențială că mijloacele lor de trai vor fi distruse. Am văzut graficele: Nu este nici o diferență dacă țările impun un lockdown complet, un lockdown parțial sau dacă nu impun nici un lockdown - rata de infectare nu este afectată.”

Israelul a derulat un program intensiv de vaccinare, cu rezultate mult sub așteptările privind „protecția”. Cinci milioane și jumătate de cetățeni, reprezentând 60% din populație, au fost deja vaccinați, rămânând aproximativ un milion de persoane nevaccinate. Însă „protecția” prin vaccin lasă de dorit: sub asaltul variantei Delta, peste 85% dintre israelienii spitalizați cu Covid sunt cei care fuseseră vaccinați anti-Covid. Cu toate acestea, guvernul de la Tel Aviv a rămas neabătut și a demarat recent un program de administrare a unei a treia doze persoanelor vârstnice.