ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un discurs rostit la Camera Americană de Comerț, cu ocazia Zilei Recunoștinței, ambasadoarea Statelor Unite la București a părut că acceptă schimbarea politică și ascensiunea lui Călin Georgescu în fruntea României.

Potrivit unui material postat pe site-ul ambasadei SUA, ambasadoarea Kathleen Kavalec a declarat:

„România se află, acum, în mijlocul perioadei alegerilor. În toate țările, alegerile îi fac pe oameni să se gândească la direcția pe care țările lor au luat-o în trecut și pe care o pot lua în viitor.”

Speriat probabil de uriașa fierbere socială de la București, Washingtonul i-a dat indicații trimisei sale să afirme că schimbarea politică nu trebuie să fie o îngrijorare:

„În primul tur al alegerilor prezidențiale, este clar că mulți români au votat pentru schimbare. Puțini au prezis rezultatul, dar oamenii care votează pentru schimbare nu sunt un lucru neobișnuit. Aceasta este esența democrației. S-a mai întâmplat, în trecut, în ambele țări.

Kavalec a ținut să precizeze că schimbarea nu trebuie să afecteze „alianțele și parteneriatul noastru”.

Ea a spus:

„Statele Unite și România și-au consolidat relația în timpul mandatelor a cinci președinți americani și cinci președinți români.

„Cu toate acestea, un lucru care sper că nu se va schimba, care nu trebuie să se schimbe, este încrederea noastră în valoarea alianțelor noastre și a parteneriatului nostru.”

Mesajul ambasadoarei SUA ar trebui să fie un semnal atât pentru Sistemul de la București, în condițiile în care Curtea Constituțională ar urma să ia în discuție joi eventuala anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, cât și pentru Călin Georgescu, de a-și tempera mesajele față de America.

De altfel, invitat miercuri seara la Realitatea TV, la emisiunea Ancăi Alexandrescu, Călin Georgescu a afirmat răspicat că nu dorește ieșirea României din NATO.

În ultimele zile, a părut evident căîn România se ciocnesc două plăci tectonice – una, a păcii în Ucraina, reprezentându-l pe Donald Trump, alta, a progresiștilor din UE și a seniorilor războiului din SUA.

Se pare că prima a învins. Vom vedea joi sentința CCR și ce se va discuta la Consiliul Național de Apărare a Țării. Și dacă junii furioși și acneici vor fi retrași din stradă.