ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


În mod poate surprinzător, spre deosebire de Uniunea Europeană, Administrația SUA a exclus posibilitatea de a introduce pașapoarte de vaccinare Covid obligatorii la nivel federal, afirmând că viața privată și drepturile cetățenilor trebuie protejate, informează Yahoo News

Deși astfel de pașapoarte se implementează în tot mai multe țări ale lumii, acestea sunt considerate de foarte mulți - pe bună dreptate - discriminatorii. 
România pe urmele Rusiei, Ungariei și Chinei la pașapoarte de vaccinare. În privința Uniunii Europene, deși o Rezoluție recentă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei reiterează interzicerea vaccinării obligatorii, a pașapoartelor de vaccinare și a discriminării în funcție de statutul de vaccinare, ActiveNews a arătat că planului unui pașaport de vaccinare pentru populația UE era pregătită încă din 2018. Marea Britanie va merge probabil pe aceeași cale pavată cu bune intenții, deși o Petiție contra acestora, cu peste 340.000 de semnături, obligă Parlamentul să o ia în dezbatere și cu toate că peste 70 de parlamentari britanci sunt de acord cu conținutul ei.
 
În Statele Unite, Florida deja a interzis pașapoartele de vaccinare și Texasul s-a alăturat. Conducerea României preferă însă să adopte poziția aliatului de bază al Moscovei, Berlinul, care dă tonul în UE.

Pentru a clarifica situația, Administrația SUA a declarat ieri că nu va susține un „sistem care le cere americanilor să poarte la ei un certificat”.

Adresându-se reporterilor, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu va exista o „bază de date federală privind vaccinările” sau un „ordin federal care să le impună tuturor să obțină un certificat de vaccinare”.

„Interesul nostru este foarte simplu, ca guvern federal: protejarea vieții private și a drepturilor americanilor, precum și grija ca aceste sisteme să nu fie folosite în mod nedrept împotriva oamenilor.”
 
Aceasta este și opinia cititorilor ActiveNews. La sondajul nostru au răspuns 34.000 de români. Doar aproape 2000 au susținut ideea unui certificat discriminatoriu, în timp ce aproape 95% se opun (rezultatele mai jos). Mulțumim tuturor pentru participare.