ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Iohannis s-a bâlbâit în privința investiției Exxon-Mobil în România, dar a declarat că s-ar putea ca gigantul american să nu renunțe la investițiile din țara noastră, americanii de la Exxon ar putea să renunțe la toate operațiunile din Europa, conform unei informații a agenției Reuters.

Americanii de la Exxon Mobil demarează cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, renunțând la zăcăminte de gaze și țiței în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia și Africa, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, potrivit Agerpres.

Exxon ar intenționa să renunțe efectiv la operațiunile sale upstream de petrol și gaze naturale din Europa, inclusiv la cele din România.  Aceste informații contrazic declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a spus, zilele trecute, că este posibil ca ExxonMobil să-și schimbe decizia și să nu renunțe la România.

„Posibil ca Exxon să nu se retragă, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună, e posibil să se schimbe decizia și să nu se retragă", a spus Iohannis în cadrul „dezbaterii” de marți de la BCU.

În schimb, informațiile obținute de Reuters arată că americanii doresc să renunțe la operațiunile din Europa, unde este prezentă de peste 120 de ani, planificatele vânzări însemnând ieșirea din zona britanică a Mării Nordului, Germania și România. Astfel, Exxon va rămâne cu producția din Olanda, unde, împreună cu Royal Dutch Shell, deține o participație la zăcământul de gaze naturale Groningen, pe care Guvernul intenționează să-l închidă în 2022.

Programul de vânzări apare în urma creșterii presiunii din partea investitorilor de a elibera numerar, deoarece compania intenționează să-și majoreze cheltuielile la noile proiecte din Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee și SUA.

Exxon a pregătit o listă extinsă de active, din cel puțin 11 țări, pe care intenționează să le vândă, depășind actuala țintă de a obține 15 miliarde de dolari din vânzarea acestora până în 2021.

În paralel, reprezentanții Romgaz susțin că au fost contactați luni de către un consultant al ExxonMobil pentru începerea negocierilor în vederea preluării unei participații din proiectul Neptun din Marea Neagră. Producătorul român de gaze Romgaz ar fi interesat de o participație de 15%-20% din proiectul de exploatarea a gazelor din Marea Neagră, în condițiile în care americanii de la ExxonMobil ar intenționa să renunțe la afacere.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Exxon a declarat că firma „nu comentează asupra zvonurilor sau a speculațiilor de pe piețe”.

Exxon, cea mai mare companie energetică listată din lume, a încheiat în ultimele luni o serie de acorduri, obținând 4,5 miliarde de dolari în urma ieșirii din Norvegia și oferă deja active în Australia, Nigeria și Malaezia. De asemenea, planul prevede că Exxon își va reduce semnificativ operațiunile din sud-estul Asiei, în urma vânzării activelor din Indonezia și Malaezia, susțin sursele.
În vară au circulat informații potrivit cărora ExxonMobil ar urma să renunțe la licențele din Marea Neagră. Printre motive s-ar fi numărat și  Legea Offshore și OU 114/2018.