ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut, miercuri, 25 iulie 2018, o întrevedere cu secretarul energiei al Statelor Unite, Rick Perry, informează un comunicat al ambasadei, conform Agerpres. Cu această ocazie, cei doi interlocutori au subliniat impactul major al exploatării resurselor de hidrocarburi din România pentru securitatea energetică din regiune, ca o componentă importantă pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre SUA și România”, relevă sursa citată.

Întrevederea a avut loc în contextul în care, în ultimele săptămâni, una dintre cele mai controversate legi din România, legea offshore,  privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, a provocat dezbateri aprinse,  americanii dorind o reducere a taxelor. Statele Unite, prin ambasadorul Klemm sau prin diverși oficiali de la Washington, au făcut, mai mult sau mai puțin voalat, presiuni asupra Bucureștiului pentru  ca Parlamentul  să voteze pentru renunțarea României la resursele sale naturale din Marea Neagră în favoarea puterilor cu „ambasade” vocale la București.
 
Aflat pe ultima sută de metri a mandatului în Româniai, ambasadorul Hans Klemm a criticat dur  modul în care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră. Hans Klemm a declarat că prin adoptarea acestei legi au fost încălcate toate principiile transparenței și negocieri

Asta după ce, de Ziua Statelor Unite, la recepția de la ambasada SUA, atât ambasadorul Klemm, cât și președintele Iohannis au vorbit pe acceași voce despre„cooperarea in domeniul energetic”.

De la București, SRI a pus și el umărul pentru a convinge politicienii că legea offhore trebuie votată, făcând lobby pe față în sprijinul multinaționalelor. Dovadă stă articolul publicat la începutul lunii în revista Serviciului Român de Informații, avertizând că, dacă legea privind cedarea resurselor României nu va fi votată,  Rusia ar putea încerca anexarea Insulei Șerpilor, după modelul Crimeei, ceea ce ar însemna să pună mîna cu totul pe resursele energetice românești.
 
Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în sesiunea extraordinară care s-a încheiat recent.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut că legea, adoptată de Camera Deputaților într-o formă mult diferită de cea adoptată de Senat, va ajuta România să nu mai fie dependentă energetic de ruși. Legea offshore în varianta PSD va aduce impozitarea suplimetară a veniturilor companiilor, renunțarea la creditul fiscal, precum și obligația de a vinde jumătate din producția de gaze în România, a afirmat liderul social-democraților.