Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut, miercuri, 25 iulie 2018, o întrevedere cu secretarul energiei al Statelor Unite, Rick Perry, informează un comunicat al ambasadei, conform Agerpres. Cu această ocazie, cei doi interlocutori au subliniat impactul major al exploatării resurselor de hidrocarburi din România pentru securitatea energetică din regiune, ca o componentă importantă pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre SUA și România”, relevă sursa citată.

Întrevederea a avut loc în contextul în care, în ultimele săptămâni, una dintre cele mai controversate legi din România, legea offshore,  privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, a provocat dezbateri aprinse,  americanii dorind o reducere a taxelor. Statele Unite, prin ambasadorul Klemm sau prin diverși oficiali de la Washington, au făcut, mai mult sau mai puțin voalat, presiuni asupra Bucureștiului pentru  ca Parlamentul  să voteze pentru renunțarea României la resursele sale naturale din Marea Neagră în favoarea puterilor cu „ambasade” vocale la București.
 
Aflat pe ultima sută de metri a mandatului în Româniai, ambasadorul Hans Klemm a criticat dur  modul în care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră. Hans Klemm a declarat că prin adoptarea acestei legi au fost încălcate toate principiile transparenței și negocieri

Asta după ce, de Ziua Statelor Unite, la recepția de la ambasada SUA, atât ambasadorul Klemm, cât și președintele Iohannis au vorbit pe acceași voce despre„cooperarea in domeniul energetic”.

De la București, SRI a pus și el umărul pentru a convinge politicienii că legea offhore trebuie votată, făcând lobby pe față în sprijinul multinaționalelor. Dovadă stă articolul publicat la începutul lunii în revista Serviciului Român de Informații, avertizând că, dacă legea privind cedarea resurselor României nu va fi votată,  Rusia ar putea încerca anexarea Insulei Șerpilor, după modelul Crimeei, ceea ce ar însemna să pună mîna cu totul pe resursele energetice românești.
 
Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în sesiunea extraordinară care s-a încheiat recent.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut că legea, adoptată de Camera Deputaților într-o formă mult diferită de cea adoptată de Senat, va ajuta România să nu mai fie dependentă energetic de ruși. Legea offshore în varianta PSD va aduce impozitarea suplimetară a veniturilor companiilor, renunțarea la creditul fiscal, precum și obligația de a vinde jumătate din producția de gaze în România, a afirmat liderul social-democraților.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews