ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Poeta, eseista și romanciera și Ana Blandiana va primi prestigiosul  Premiu pentru Poezie Griffin 2018 ( The Griffin Trust For Excellence In Poetry’s Lifetime Recognition Award) în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Toronto, pe 7 iunie 2018, anunță site-ul griffinpoetryprize.com.  Premiul de poezie Griffin este unul dintre cele mai importante premii literare din Canada

Născută în 1942 la Timișoara, Ana Blandiana este unul dintre cei mai apreciați poeți români contemporani. A publicat 14 cărți de poezie, două povestiri scurte, șapte cărți de eseuri și un roman. Opera ei a fost tradusă în 26 de limbi și a fost adunată, până în prezent, în 47 de cărți de poezie și proză, scrie sursa citată.

Opozantă a regimului Ceaușescu, autoare a unor poezii îndrăznețe, la care s-a adăugat atitudinea curajoasă în apărarea valorilor etice, toate acestea  i-au coferit statura de figură legendară în literatura română. A avut de suferit interdicții sub două dictaturi comuniste și trei interdicții ale operei ei (1959-64, 1985, 1988-89). De-a lungul anilor, scrierile ei au devenit simboluri ale unei conștiințe etice care refuză să fie reduse la tăcere de un guvern totalitar.
 
Din 1990, Ana Blandiana a fost co-fondator și președinte al Alianței Civice, organizație independentă non-politică care a luptat pentru libertate și schimbare democratică. A reînființat și a devenit Președinte al PEN Club România, iar în 1993, sub egida Comunității Europene, a creat Memorialul pentru Victimele Comunismului, un centru de cercetare pentru studii istorice.
 
Blandiana a primit distincția cea mai înaltă a Republicii Franceze, Legiunea de Onoare (2009), iar Departamentul de Stat al SUA a distins-o cu premiul „Femei Curajoase din România” (2014). Blandiana a primit Premiul „Poetul European al Libertății” (2016), pentru volumul de poezie ”Patria mea A4”.