ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România nu va opri exportul de ovine sub nicio formă, dar regulile de export privind bunăstarea animalelor vor fi respectate în totalitate, a declarat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.  Precizarea ministrului Agriculturii a venit după ce comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor, Vytenis Andriukaitis, i-a transmis o scrisoare în care îi cere să oprească livrarea a 70.000 de oi din România către Golful Persic, deoarece condițiile adecvate pentru bunăstarea animalelor nu pot fi garantate. 

”Ținând cont de prognoza meteo pentru zona Golfului Persic în timpul lunii iulie, unde temperaturile vor ajunge 46 de grade Celsius, vă cer, ca un gest de responsabilitate, să opriți exportul de oi spre Golful Persic deoarece aceste temperaturi extreme fac practic imposibil respectarea cerințelor legale. Sunt sigur că sunteți de acord cu mine că transportul animalelor în aceste temperaturi extreme nu este acceptabil și am încredere că veți lua toate măsurile necesare pentru a evita suferința inutilă a animalelor. Vă rog să discutăm bilateral acest subiect cu ocazia următorului consiliu Agri Fish din 15 iulie", se arată în scrisoarea trimisă în data de 10 iulie de Vytenis Andriukaitis. 


Într-un mesaj postat pe Facebook analistul economic Dan Diaconu comentează solicitarea comisarului Vytenis Andriukaitis în ceea ce privește stoparea exportului oilor românești către Orientul Mijlociu, demers pe care îl consideră praf în ochi. ”N-am auzit ca acest suspect comisar european să zică ceva la adresa exportului de oi din țara sa spre Orientul Mijlociu. Așa-i că v-am cam luat prin surprindere? Chiar nu vă gândeați că ar fi și asta o oarecare variabilă? Hai să vedem cum stă treaba în toată această tărășenie.
Uniunea Europeană exportă anual aproximativ 2 milioane de oi și viței către Orientul Mijlociu. Oile românești care trebuie să plece acum spre Golful Persic reprezintă 3.5% din totalul animalelor exportate de UE. Rețineți, doar această tranșă înseamnă 3.5%! E imens. Mai mult, ea e o componentă esențială deoarece oile trebuie să ajungă în țările de destinație înainte de „Sărbătoarea Sacrificiului”, una dintre cele mai importante sărbători religioase ale islamului”, scrie Diaconu, ironizând motivul invocat de comisarul european, acela că ”animalele vor fi supuse unor temepraturi extreme”.
„Asta deoarece oilor transportate acolo nu li se asigură condiții similare celor de pe vasele de croazieră, n-au parte de piscină, masaj, servicii medicale specifice sau spectacole de calitate. Știu că e o glumă, dar cu abureli de acest gen am fost noi ruinați.”
 
Diaconu susține însă că miza acestui nou scandal este alta: ”Prin sacrificarea exportului celor 70 000 de oi noi ar trebui să renunțăm benevol la o halcă de 3.5% din totalul exporturilor UE. Credeți că arabii nu vor avea oi? Bineînțeles că, într-o asemenea situație, vor face absolut orice pentru a transporta marfa cerută către consumatori. La orice preț. Același număr de oi va fi sacrificat, același număr de oi va muri în drum spre destinație etc. Asta însă va afecta iremediabil relațiile noastre cu partenerii comerciali de-acolo”


Deranjul provocat de România celor birocraților de la UE nu are nicio legătură nici cu sacrificarea animalelor, nici cu temperaturile mari, susține Dan Diaconu, care consideră că acesta este doar un pretext,

”Marea problemă e că Daea, cu oaia lui cu tot, a reușit să cotropească o halcă imensă din piața de export a UE către Orientul Mijlociu. Iar asta nu e văzută cu ochi buni. Mai ales în condițiile în care suntem așezați geografic destul de bine pentru a putea face legea pe această piață”.