ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analistul Ilie Șerbănescu vorbește, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, despre „revoluția fiscală”a PSD, marii ei perdanți, dar și tot mai invocatul „stat paralel”. În opinia analistului economic, cei trei pierzători ai „revoluției fiscale” a PSD sunt angajații români,  statul român și 90% din IMM-urile românești. În schimb, susține Ilie Șerbănescu, marele câștigător va fi capitalul străin.

Bunăstarea nu se simte în buzunarele românilor „nu pentru că nu e inflație, ci pentru că nu ne aparține creșterea economică”, explică analistul economic.

„I-am scris un fel de scrisoare lui Mihai Tudose, atunci, la început, când mi s-a părut că e bătăios și părea bine intenționat - lucru de care m-am lecuit între timp-  și i-am spus să ceară de la Statistică PIB-ul defalcat, adică ce se obține de către capitalul străin și ce se obține de către capitalul românesc. La intrarea României în UE, cifra de afaceri obținută de capitalul străin cumula 22%. Știți cât e acum? 52%.”, a arătat Șerbănescu, menționând că, în timp ce străinii au crescut de la 22% șa 52%, noi am dat înapoi. „Deci creșterea economică cu care ne lăudăm nu aparține României. (...) PSD a câștigat alegerile pentru că a fost ajutat de lipsa unei opoziții adevărate, și pune umărul și DNA, găsind cu predilecție corupți PSD și victimizând astfel partidul în ochii oamenilor de rând. Pentru doamna Kovesi, aproape că nu există corupți decât de la PSD”, a remarcat Ilie Șerbănescu.

Referindu-se la consecințele așa zisei „revoluții fiscale” a PSD, analistul economic susține că, mai întâi de toate, trebuie să ne punem întrebarea cui folosește și cine sunt beneficiarii unei astfel de acțiuni. „Angajații nu, pentru că se aleg cu câștiguri suplimentare de vreo 2-3 lei, dacă nu chiar cu scăderi nete de salarii. Statul, ca să înlesnească această mutare fiscală, scade impozitul pe venit de la 16% la 10%, deci se alege cu niște încasări mai mici, așa că e și el pierzător. Și capitalul românesc e pierzător, ba chiar va finanța această chestiune, din moment ce IMM-urile, care au cel puțin doi angajați, cel puțin 45.000 de lei capital social și un milion de lei cifră de afaceri, plătesc 1% din cifra de afaceri sau rămân cu 16% impozit pe profit, cum este în prezent. Și mai rămâne capitalul străin, care primește cu această ocazie încă un cadou fiscal”, a subliniat analistul economic.

El spune că nu există „un stat paralel", așa cum pretind diverși politicieni, ci, mai degrabă „un stat confiscat” de structurile de forță, care sunt mult mai puernice decât structurile alese.
 
„Și structurile de forță aparțin în ultimă instanță proprietarului. Noi am pierdut proprietatea. În spatele ăstora se află străini. În spatele lui Kovesi e evident cine e, că se dau americanii singuri în vileag”, afirmă Șerbănescu.