ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege privind repatrierea aurului României a împărțit din nou societea și clasa politică în două.  Justificat de unul dintre inițiatori, senatorul Șerban Nicolae, prin faptul că rezerva depozitată la Londra nu mai produce niciun venit, dimpotrivă, România trebuind să plătească bani pentru aceasta, proiectul a fost intens criticat de liberali și de unii economiști, care spun cp este „efectul propagandei ruse în România”. Analistul economic Ilie Șerbănescu a explicat pentru dcnews.ro de ce ar trebui ca rezervele de aur să fie aduse în țară.

„Nu vi se pare normal să îți păstrezi tezaurul la tine în țară, mai ales într-un moment în care lupta este mare pe plan internațional?! Marea Britanie iese din UE ca să nu mai stea sub talpa germană. Este cel mai bine să păstrezi aurul în țara ta. În contextul externalizării aurului, s-a constatat, în istoria noastră, că l-am pierdut.

Să ni-l fure în cazul ăsta, dacă ne opunem la legea respectivă. În ceea ce privește motivul pentru care l-am ținut acolo, întrebați-l pe Isărescu. Altfel cum ar fi fost un guvernator etern? Acesta este tributul pentru a beneficia de așa-zisa putere. Dar tu tot nu ai putere. Ești un vătaf”, a explicat Ilie Șerbănescu. 

Un proiect de lege depus miercuri la Senat de Liviu Dragnea si Șerban Nicolae prevede modificarea Legii de funcționare a BNR.  Inițiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat.

Potrivit proiectului de lege, BNR mai poate lăsa în băncile din afara țării doar 5% din rezerva totală a României. Aceste procent e condiționat de obținerea de venituri. Dacă nu obținem dobândă din aurul depozitat în bănci din afara țării, atunci cantitatea de aur depozitat în afara țării va fi zero.