ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Analistul economic Ilie Șerbănescu a comentat, într-o emisiune TV, afirmațiile premierului Victor Ponta, conform cărora se dorește ca România să fie o colonie.

Teza lansată de Victor Ponta nu este nouă, fiind lansată de economistul Ilie Şerbănescu în aproape toate intervențiile sale TV. Invitat la Antena3, Ilie Șerbănescu a  explicat un detaliu esenţial în toată retorica referitoare la datorii şi sisteme financiare: datoria publică. 
 
"Populaţia nu a luat niciodată vreun credit de la vreun străin. Băncile, din punct de vedere juridic, sunt româneşti. La fel şi toate companiile româneşti. Tot numai de la băncile străine. Şi atunci, dacă populaţia nu a luat niciun bun, firmele nu au luat, a cui este datoria? Statul are 20 de miliarde din 100. Restul, grosul, este datorie contractată de către firme străine în contul României. De aici apar problemele. Nu trebuie să fii formidabil economist ca să îţi dai seama."
 
Întrebat de ce crede că Victor Ponta lasă de înţeles că Iohannis ar fi reprezentantul unor interese străine în România, Şerbănescu a răspuns scurt: "Domnul Iohannis nu se străduieşte să demonstreze contrariul."

"Ori e un gen de joc de blocaj politic (...) de foarte joasă factură (...) ori este vorba de interese externe României, domnul Iohannis nu a avut ce să facă decât să le pună în aplicare. (...) În ultimul an și jumătate uitați-vă câte companii din străinătate și-au deschis și continuă să-și deschidă fabrici, mijloace de producție, centre de servicii de IT, centre de pregătire. Asta înseamnă că unii pierd afaceri pentru că se mută în România. (...) Poate că nu se dorește ca România să fie puternică economic, se dorește să fim așa... o colonie care cumpără bunuri produse de alții. Dar eu cred că datoria și a mea ca prim ministru și a președintelui României este să apărăm România și nu să îi apărăm pe alții care pierd bani sau bussines-uri pentru că România se întărește",  a afirmat recent Ponta.