ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înlocuitoarea interimară a lui Koveși la șefia DNA renunță la mandat. Anunțul a fost făcut de Tudorel Toader, după ședința Secției pentru Procurori a CSM. Toader a declarat că Anca Jurma a anunțat, prin intermediul unei scrisori transmise Secției pentru procurori a CSM, că nu mai vrea să continue mandatul interimar la conducerea DNA. 

„Secția nu avea decât să ia act de voința dânsei, de retragere a acordului și vom vedea ce va decide secția în ședința următoare. Va fi alta propunere, secția se va întâlni joia viitoare. Acordul de voițăa este o chestiune strict personală. Dânsa e cea mai în măsură să zică în ce condiții și-a exprimat acordul și în ce condiții l-a retras”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Această decizie surprinzătoare a Ancăi Jurma ar putea veni în urma apariției în public a înregistrării dialogului dintre șefa interimară a DNA și procurorul Florentina Mirică, dialog care a avut loc la sfârșitul lunii octombrie. Și în care Anca Jurma caracteriza, într-un mod brutal, pe oamenii aflați în subordinea sa: „Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”, conform înregistrării.

Pe de altă parte, apariția în public a acestei înregistrări a fost văzută și ca o modalitate de a găsi un motiv pentru schimbarea Ancăi Jurma de la șefia DNA, pentru a face loc unui procuror preferat de Laura Codruța Kovesi.

Imediat după apariția înregistrării, procurorul general Augustin Lazăr a sesizat Serviciul de îndrumare și control pentru a efectua anumite verificări cu privire la înregistrare.