ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Ion Spânu explică în Cotidianul de ce ancheta de la Institutul Matei Balș s-a terminat înainte de a începe. Potrivit jurnalistului, se conturează tot mai mult o mușamalizare a tragediei în care au pierit 20 de oameni. Bizar în acest caz rămâne difuzarea filmului înregistrat de o cameră de supraveghere plasată pe o clădire învecinată. Filmulețul publicat de „Radio Europa liberă” cu momentul incendiului are o mare hibă, susține Ion Spânu în investigația sa jurnalistică: 14 minute lipsă!
 
Și pentru că în România nimic nu mai surprinde, surse judiciare au declarat pentru StiripeSurse că procurorii PICCJ au dispus pentru marți ridicarea de înscrisuri de la Spitalul județean Piatra Neamț, în dosarul în care se cercetează cauzele incendiului de la secția ATI, urmare căruia și-au pierdut viața 12 pacienți.Totodată pe lângă ridicarea de documente, precizează aceleași surse, vor avea loc la spital și alte activități de procedură penală.

„Anchetă „terminată” înainte de a începe.


Procurorii au anunțat vineri într-un Comunicat că au încheiat ancheta incendiului de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, care a lăsat în urmă 14 morți. Logic era ca, eventual într-o conferință de presă, opiniei publice să i se spună măcar care a fost cauza declanșării acestui incendiu devastator, așa cum s-a făcut mereu în cazul altor incendii: scurtcircuit într-un salon, prezența unui reșou, o țigară aprinsă, o mînă criminală etc.

Nimic însă din toate acestea, ci doar faptul că au fost audiate 33 de persoane: personal medical, polițiști și aparținătorii victimelor! Un astfel de Comunicat, în loc să liniștească opinia publică, mai degrabă naște mari semne de întrebare și trezește numeroase suspiciuni care duc spre ideea din ce în ce mai clară a unei mușamalizări. De ce?, iată întrebarea care ar trebui să preocupe presa de investigații, numai că, se pare, nimeni nu este interesat să afle răspunsul la această întrebare.

DE CE AU DISPĂRUT 14 MINUTE DIN FILMUL INCENDIULUI?

Zilele trecute, „Cotidianul” a prezentat (https://www.cotidianul.ro/ancheta-analiza-fiecarui-cadru-al-filmului-tragediei-de-la-matei-bals/) o amplă analiză a filmului postat de site-ul „Radio Europa liberă” și a scos la iveală cîteva lucruri despre care nu se discutase nimic în spațiul public, mai ales faptul că avuseseră loc mai multe scurtcircuite într-un alt salon al pavilionului.

Am sperat ca, măcar după apariția articolului nostru, anchetatorii să lămurească aceste aspecte, însă tăcerea lor a continuat, așa că ne vedem nevoiți și noi să continuăm propria investigație.

Un lucru ciudat este chiar difuzarea filmului înregistrat de o cameră de supraveghere plasată pe o clădire învecinată. Dacă jurnaliștii de la „Radio Europa liberă” l-au obținut de la proprietar, bravo lor! Dar atunci de ce nu l-au postat integral pe site-ul lor și au simțit nevoia să-l editeze, tăind din el 14 minute – culmea! – chiar acelea în care ar fi avut loc una sau două explozii, despre care vorbesc cîțiva martori?

Nu cumva acel film a fost dat de „cineva” jurnaliștilor de la „Europa liberă”, gata prelucrat, crezîndu-se astfel că versiunea inițială a anchetatorilor va fi mai ușor „înghițită” de public? Adică, a fost vorba de un incendiu banal cu „cîțiva” morți, eventual provocat de un reșou și forțele de intervenție au acționat rapid pentru stingerea lui, deci „felicitări” și să mergem cu toții la ski, așa cum ne-a îndemnat președintele Klaus Iohannis!


Pentru a înțelege mai bine lipsa celor 14 minute din filmul incendiului, trebuie să precizăm următoarele:

– de la prima flacără din „salonul morții” (ora 05:02:51), pînă la finalul filmului (ora 05:24:14) avem un interval de 21:23 min.

– filmul postat de „Europa liberă” are doar 7:34 min. Lipsesc, așadar, 13:54 min, adică intervalul orar de la ora 05:05:21 – 05:19:15!

– cîțiva martori vorbesc despre una sau două explozii care ar fi avut loc în jurul orei 05:14, deci exact în intervalul care lipsește de pe film! Ar fi putut jurnaliștii să decupeze tocmai acele imagini cu exploziile, considerîndu-le neimportante? Noi zicem că nu, ci că li s-a livrat filmul fără acest episod! Oare, de către cine, căci anchetatorii au spus vineri că ei au ridicat „dispozitivele de stocare a imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere și s-au dispus percheziții informatice asupra acestora, cu autorizarea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 2”?

– ca specialist în televiziune, avînd o experiență de mulți ani în acest domeniu, știu cum s-a făcut editarea acestui film. Astfel, de la min. 05:05:21 se sare la min. 05:19:14 cu procedeul „transition” și funcția „dissolve”, astfel încît să nu se observe „trecerea”! Fiind vorba despre o cameră fixată pe un perete, operațiunea ar fi fost insesizabilă, numai că acel contor care arată ora devoalează decupajul! Puteți observa și dumneavoastră acest lucru în imaginea de mai jos, unde vedeți cum cadrul de la min. 05:19:14 se suprapune peste cadrul de la min. 05:05:21.
 
Citiți articolul integral în Cotidianul.