ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politicianul rus de opoziție Boris Nemțov a fost urmărit în 13 călătorii, timp de aproape un an, înainte de a fi asasinat, relatează luni BBC, care a realizat o investigație jurnalistică împreună cu Bellingcat și The Insider, potrivit Agerpres.

Nemțov era un adversar fățiș al președintelui rus Vladimir Putin. Uciderea sa în 2015 reprezintă asasinatul politic cel mai grav de după venirea lui Putin la putere. Autoritățile ruse au negat însă orice implicare.

Boris Nemțov a devenit cunoscut în anii '90, când a deținut funcția de vicepremier în mandatul președintelui Boris Elțîn și era văzut ca succesor al acestuia. Însă, după venirea la putere a lui Vladimir Putin, Nemțov a fost marginalizat în politica rusă, ulterior devenind un disident care a expus corupția din țară și a denunțat atacul rus din 2014 asupra estului Ucrainei.

La 27 februarie 2015, Boris Nemțov a fost împușcat mortal, la mică distanță de Kremlin și cu numai câteva zile înaintea unui protest anti-războinic pe care urma să îl desfășoare. Cinci bărbați de origine cecenă au fost arestați la scurt timp și, ulterior, încarcerați pentru crimă. Dar ancheta oficială a lăsat fără răspuns majoritatea întrebărilor importante: cine a comandat asasinatul și de ce?

Șapte ani mai târziu, BBC anunță că poate prezenta dovada că, în lunile dinaintea asasinării lui Nemțov, acesta fusese urmărit în Rusia de un agent guvernamental care a avut legătură cu o echipă secretă de ucigași.

Folosind informații scurse privind rezervările de zboruri și de călătorii cu trenul, investigația arată că Boris Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost pe 17 februarie 2015, cu numai zece zile înaintea asasinatului.

Potrivit documentelor, numele agentului este Valeri Suharev. Toate dovezile sugerează că, la acea vreme, el lucra pentru FSB, principala agenție de securitate din Rusia succesoare KGB.
 
Printr-un sistem de monitorizare electronic FSB cunoștea în timp real orice operațiune electronică a lui Nemțov

Toate rezervările de zboruri și călătorii cu avionul sunt înregistrate în baza de date a FSB numită Magistral. Dar baza de date nu doar înregistrează deplasările oamenilor pe care agenții ruși ar putea dori să-i urmărească, ci poate fi folosită pentru a indica deplasarea agenților înșiși - persoane ca Suharev. Acest gen de informație este adesea scursă pe piața neagră și ajunge în final în mâinile jurnaliștilor.

„Într-o societate coruptă ca Rusia, (Magistral) este o sabie cu două tăișuri. Și permite oamenilor ca noi să urmărească de fapt aceiași spioni, aceiași ofițeri FSB”, explică Christo Grozev, director executiv al Bellingcat.

Unele dintre datele originale ale acestei investigații au fost cumpărate de Bellingcat prin intermediari din interiorul Rusiei. Acești intermediari au obținut informații de la oficiali corupți care au acces la Magistral.

Bellingcat a folosit anterior informații de la Magistral pentru a ancheta tentative de asasinate în Rusia. Investigațiile Bellingcat au evidențiat existența unei echipe secrete în interiorul FSB, care a vizat opozanți ai Kremlinului. Guvernul rus a negat întotdeauna aceste acuzații.

Majoritatea călătoriilor făcute de Boris Nemțov în ultimele luni înaintea asasinării sale au avut ca traseu Moscova - Iaroslavl, oraș aflat la 272 km nord-est de capitală, unde Nemțov era membru al parlamentului regional. Se pare că Suharev cunoștea în avans planurile lui Boris Nemțov, întrucât el a sosit deseori în același oraș cu doar puțin timp înaintea acestuia.

O călătorie arată în mod special cât de atent urmărit era Boris Nemțov. În vara lui 2014 el s-a deplasat în Siberia. Nemțov și-a rezervat zborul pe 2 iulie la scurt timp după miezul nopții. Exact 10 minute mai târziu, Suharev a cumpărat un bilet către aceeași destinație, Novosibirsk, unde a sosit în aceeași zi cu Nemțov.

Un agent FSB ar putea folosi Magistral pentru a urmări o țintă cu acest grad de precizie, potrivit lui Grozev.

O anchetă anterioară a Bellingcat arată că Valeri Suharev are legătură cu alte două tentative de asasinat, ambele îndreptate împotriva a doi critici cunoscuți la adresa lui Putin.

Prima țintă a fost Vladimir Kara-Murza, prieten cu Boris Nemțov și politician de opoziție care, în săptămânile de după asasinat, a acuzat deschis Kremlinul. În mai 2015, Suharev a făcut parte din echipa care s-a deplasat la Kazan, oraș din estul Rusiei, în același timp cu Kara-Murza. După două zile, Vladimir Kara-Murza a revenit la Moscova și a suferit un șoc respirator, intrând în comă, din care, ulterior, și-a revenit.

El a fost otrăvit pentru a doua oară în 2017, supraviețuind din nou. Guvernul rus respinge acuzația că agenți de-ai săi ar fi fost implicați în cele două otrăviri.

A doua țintă a fost Aleksei Navalnîi, liderul opoziției aflat acum în penitenciar, ale cărui înregistrări video au ajuns la milioane de ruși. În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat în fosta Uniune Sovietică și interzis de dreptul internațional. Bellingcat a stabilit că o echipă FSB l-a urmărit pe Aleksei Navalnîi în orașul Tomsk chiar înainte de otrăvire.

Suharev nu a făcut parte din echipa operativă care l-a urmărit fizic pe Navalnîi. Dar datele telefonice arată că, în lunile dinaintea otrăvirii, Valeri Suharev a schimbat 145 apeluri telefonice sau SMS-uri cu cel puțin 4 membri ai acelei echipe, precum și cu un ofițer FSB aflat pe o poziție superioară în structura de comandă.

BBC a solicitat guvernului rus și FSB o reacție legată de dovada că Boris Nemțov a fost urmărit de un agent care era în legătură cu echipa de asasini. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat: „Toate acestea nu au nici o legătură cu guvernul rus. Pare că sunt încă un neadevăr”. FSB nu a răspuns.