ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 21 decembrie 1989, la ora 17:30, 13 tineri au fost macelariti pentru Libertate, chiar în fata la Sala Dales. Erau rockerii cu dor de libertate, plecati de la Restaurantul Gradinita, sa-si caute libertatea în strada. Au fost executati fara drept la replica...

"Erau tineri care iubeau muzica rock si tot ce faceau ei prin muzica era un protest, fie pe la clubul Preoteasa, fie prin alte parti. Acest grup avea legatura cu grupul de tineri de la Timisoara, cu rockerii de la Timisoara care au inceput Revolutia", spune Ion Gatlan, tatal lui Mihai, la randul sau fiind unul dintre revolutionari din decembrie ’89. "Eu nu am stiut ca se va duce in Piata. Eu credeam ca fiul meu a plecat la bunici, la Rosiori. Si acolo s-a facut un monument care-l comemoreaza, desi el nu era din Rosiori, dar oamenii il cunosteau bine, pentru ca sustinuse mai multe concerte", mai spune Ion Gatlan. A fost membru al formatiilor Interval si Conex.

Pe 21 decembrie 1989, in jurul pranzului, Mihai s-a intalnit cu prietenii în fata restaurantului Gradinita. Celebrul miting organizat de Ceausescu la Sala Palatului tocmai fusese spart cu primele huiduieli din Capitala, iar oamenii se retrageau haotic spre periferie.
 
Camioanele militare erau incarcate cu soldati echipati cu armament si munitie de razboi.

Mihai si prietenii lui strigau, pe Bulevardul Magheru - "Libertate!". "La Sala Dales a fost un macel. Mihai a fost lovit prima oara de un camion care a intrat in ei. Facea parte dintr-un grup foarte activ. Pațurca facea parte din trupa lui (Cristian Pațurca, autorul «Imnului Golanilor»). I-au impins de la Scala pana la Sala Dales. Am aflat dupa moartea lui ca se intalnise cu un grup de prieteni la cofetaria de la Blocul Turn (langa Palatul Telefoanelor) si unul dintre lucrurile pe care le-a spus Mihai a fost: «Vom muri si vom fi liberi!». Am mai auzit apoi aceste vorbe care au devenit un slogan al tinerilor", spune Ion Gâtlan.

Miky aflase pe 18-19 decembrie despre cele care se intamplau la Timisoara si se pregatea sa cante intr-un concert foarte important pentru el. Le promisese prietenilor ca nu se va duce in Piata, dar nu s-a putut opri. "Acum cade, apoi mergem la Targu-Mures, sa cantam cum vrem noi", le-a spus Miky prietenilor, inainte de a fi macelarit langa Sala Dales. Era important pentru el acel concert si era foarte fericit ca urma sa cante impreuna cu trupa Iris. Nu a mai apucat... "Cand era copil a avut intentia sa se faca preot, dar a ajuns la muzica. Asta i-a adus si sfarsitul", spune tatal sau.

Martorii spun ca Mihai a fost mai întai ranit de camionul militar care a intrat în plin in grupul de tineri adunati langa Sala Dales, apoi a fost impuscat cu automatele, de catre militari. Nici asa nu ar fi murit, pentru ca nu-i fusesera atinse organele vitale, dar a fost luat de păr, târât pana langa copacul unde este acum acea cruce, si impuscat in cap de un securist în civil. "Mihai urma sa plece in armata. Avea ordinul de incorporare la el si s-a dus sa-l arate militarilor, sa le spuna sa nu traga, pentru ca este si el militar, ca si ei", spune tatal lui Miky.

Acolo, langa Sala Dales, au fost impuscati si unii tineri care treceau întamplator prin zona, pentru ca se intorceau de la facultate. "Era si fetita generalului Iancu, Luiza, pe care au impuscat-o în ceafa. Au mai fost doua fete. A fost un macel de o cruzime extraordinar de mare", spune Ion Gâtlan.

Miky a ramas de atunci în memoria celor care l-au iubit. Pentru ceilalti, Miky este doar o lespede in Cimitirul Eroilor Revolutiei, unde numai un ochi atent poate descifra o frantura din tragedia vietii lui: Mihai Lucretiu Gâtlan – varsta: 19 ani; meseria: rocker. El a fost primul bucureștean ucis în sângerosul decembrie 1989.

Respect, recunoștință și veșnică pomenire!