ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Societatea Toro TeleMarketing SRL a fost amendată cu 5.000 de lei pentru că "a prelucrat, începând cu luna iulie 2016, date biometrice (amprente) ale angajaților în scopul pontării timpului de lucru, prelucrare excesivă raportat la scopul prelucrării, deoarece puteau fi utilizate alte mijloace pentru atingerea acestui scop, mai puțin intruzive", consideră Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. În plus, societatea "nu a adoptat suficiente măsuri de confidențialitate și securitate a datelor prelucrate, date biometrice ale angajaților sub aspectul elaborării unei politici de securitate și a stabilirii unor instrucțiuni precise de prelucrare a acestora", se arată într-un comunicat al ANSPDCP.

Totodată, mai multe bănci și instituții financiare nebancare (IFN) au fost sancționate de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu amenzi de până la 25.000 de lei, pentru faptul că au raportat date negative la Biroul de Credit fără respectarea drepturilor legale ale clienților, se arată într-un comunicat al Autorității.


"În perioada septembrie — octombrie 2016, Autoritatea Naționala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a desfășurat mai multe investigații, din oficiu sau pe baza plângerilor și sesizărilor primite, în urma cărora a aplicat sancțiuni contravenționale", se menționează în comunicat.

Printre entitățile menționate se numără băncile Credit Europe Bank, Bancpost, Garanti Bak și UniCredit Bank.

Totodată, compania ERB Retail Services IFN a primit o amendă de 7.000 de lei pentru că, în afară de faptul că a transmis date negative la Biroul de Credit fără a informa debitorii în prealabil, nici nu a dat curs cererii mai multor persoane fizice, prin care acestea și-au exercitat dreptul de intervenție în sensul de ștergere a datelor negative transmise la Biroul de Credit fără informarea lor prealabilă.

În același timp, ANSPDCP a sancționat o serie de companii pentru nerespectarea reglementărilor în privința datelor cu caracter personal.

În cazul RCS & RDS SA, Autoritatea a constatat neîndeplinirea obligației de asigurare a securității prelucrărilor de date cu caracter personal. "S-a constatat prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, cu nesocotirea dreptului de intervenție, întrucât SC RCS & RDS SA nu a transmis un răspuns în scris, în termen de 15 zile, la plângerea persoanei vizate, prin care acesta a semnalat încălcarea drepturilor sale prevăzute de Legea nr. 677/2001, deși avea această obligație", se mai arată în comunicat.

Pentru aceste fapte, societatea a primit o amendă în cuantum total de 11.000 lei.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews