ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
ACTUALIZARE 14.06 ora 16:38 Conducerea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” a transmis un comunicat privind incidentul care a avut loc la finele săptămânii trecute,  când delegației de români din județele Covasna și Harghita, care urma să participe la o șezătoare în incinta muzeului, nu i-a fost permisă intrarea cu drapelul României. Conform comunicatului, incidentul 10 iunie 2017 a apărut ca urmare a depășirii atribuțiilor de către un angajat al muzeului din cadrul Departamentului de Comunicare Publică, iar textul citat în relatările din mass-media a fost scris de acesta și trimis de pe e-mailul personal, fără  a înștiința conducerea Muzeului și fără a avea aprobarea acesteia.  În urma acestui incident, muzeograful  respectiv a fost sancționat și nu mai face parte din Departamentul de Comunicare Publică al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, precizează conducerea muzeului regretând cele întâmplate.

Publicăm mai jos comunicatul integral semnat de Conf.univ.dr.Paula Popoiu, general manager al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
 
 
„În ultimele zile în spațiul public au apărut acuzații la adresa conducerii Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”. Pentru o bună informare a publicului, facem câteva precizări referitoare la acest incident:
 
În primul rând, în niciun moment conducerea Muzeului Satului nu a interzis afișarea drapelului național. O astfel de decizie este de neconceput într-un muzeu a cărei principală menire, neschimbată de la înființarea sa, este aceea de a prezenta și prezerva elemente esențiale ale identității naționale ale națiunii române. Nu este vorba despre așa ceva și toți cei care lucrează în cadrul muzeului resping cu fermitate această acuzație. 
 
Incidentul din data de 10 iunie 2017 s-a născut ca urmare a depășirii atribuțiilor de către un angajat al muzeului din cadrul Departamentului de Comunicare Publică, iar textul citat în relatările din mass-media a fost scris de acesta și trimis de pe e-mailul personal, fără  a înștiința conducerea Muzeului și fără a avea aprobarea acesteia. Textul nu este oficial și nu poartă semnătura conducerii Muzeului. Stilul folosit și modul greșit de comunicare au creat neînțelegeri și confuzie, pe care conducerea Muzeului Satului le regretă și pentru care își cere scuze. Intenția nu a fost de a interzice manifestări și nici de a reglementa modul de exprimare al participanților la eveniment. Muzeograful în cauză a fost sancționat și nu mai face parte din Departamentul de Comunicare Publică al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
 
Este important de precizat faptul că evenimentul nu a fost unul cu caracter spontan. Acțiunea organizată de Asociația ”Calea Neamului” pe 10 iunie 2017 a fost aprobată de conducerea Muzeului încă din luna mai a acestui an. Aprobarea nu cuprinde niciun fel de condiționare de natură identitară, nu interzice teme sau valori identitare. Muzeul a pus la dispoziția participanților curtea casei Berbești, sonorizarea și logistica necesară desfășurării evenimentului, precum și o echipă de muzeografi coordonată de directorul de programe culturale, care și-au dat tot concursul în organizarea acestuia.
 
De asemenea, cu privire la acuzația că „Eminescu este interzis la Muzeul Satului”, este important de menționat că aceasta este nefondată, având în vedere că în fiecare an pe 15 ianuarie se deschide anul cultural la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu acțiunea culturală ,,Dor de Eminescu”.
 
Regretăm acest incident și oferim asigurări că în continuare personalul Muzeului Satului se va dedica păstrării și transmiterii moștenirii culturale a satului românesc, și prezentării lor unui public mereu mai numeros, interesat de un muzeu care a devenit un adevărat fenomen cultural. Sperăm ca, prin măsurile organizatorice luate, astfel de incidente să nu se mai repete.”

Știrea inițială
 
Tricolorul românesc, repudiat de conducerea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Un incident trist a umbrit o acțiune patriotică, la care au luat parte români din Harghita și Covasna. Conducerea Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” nu a dat voie delegației de români din cele două județe, care urma să participe la o șezătoare, să aibă cu ei cu „prea multe steaguri” pentru că ar fi „o exagerare”.
Delegația de români din județele Covasna și Harghita care a participat sâmbătă, 10 iunie a.c., la o șezătoare în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” a fost împiedicată de conducere să intre „cu prea multe” drapele ale României în instituție, scrie jurnalistul Dan Tanasă pe blogul său.

Un grup de 200 de români din județele Covasna și Harghita, îmbrăcați în straie populare au sosit sâmbătă, 10 iunie, ora 11, cu Troița lor, la Statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității. Acești au intonat Imnul Național și au depus o coroană de flori la monumentul Voievodului Unirii și la Crucea Eroilor din escuarul Pieței Universității. Apoi au pornit spre Biserica Sfântul Gheorghe Nou cu moaștele Sfinților Martiri Brâcoveni, unde a fost dăruită și sfințită Troița Românilor din Covasna și Harghita. La ora 13:00 a început Șezătoarea „Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” 

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a comunicat în scris unuia dintre organizatorii evenimentului că la manifestarea din incinta muzeului „Însemnele tricolorului vor fi folosite în limita bunului simț, fără prea mari exagerări”.

Sâmbătă, la intrarea în incinta muzeului, personalul muzeului a pus în vedere delegației de români din Covasna și Harghita să nu intre cu drapelul României în muzeu, pentru că dacă sunt prea multe drapele ale României manifestarea este naționalistă, nu culturală.

Incidentul este confirmat public de către Florin Palas, un colaborator al doctorului Mihai Tîrnoveanu, unul dintre organizatori, implicat și el activ în sprijinirea românilor din cele două județe supuși procesului de deznaționalizare. Palas comentează pe o rețea de socializare: „O ripostă românească fermă dată unui neisprăvit, muzeograf la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti”, care a încercat să umbrească Șezătoarea Românilor din Harghita și Covasna!

„Încă de la prima noastră acțiune "Români pentru Români”, fratele meu, Mihai Tîrnoveanu, a purtat tricolorul românesc. Eram în Doboi, un sat de români unde frații noștri vorbesc numai cu Dumnezeu în limba română, în bisericuța din sat. La al doilea nostru drum acolo, au răsărit câteva steaguri românești la porțile dragilor noștri plăieși ai lui Ștefan cel Mare și Sfânt. De-atunci, Mihai a dăruit mii de steaguri românilor din Harghita și Covasna.
În toate acțiunile, Mihai a ridicat sus tricolorul românesc. Astăzi, un neisprăvit, Eugen Țepeș pe numele lui, angajat al Muzeului Satului "Dimitrie Gusti”, a încercat să-i împiedice pe români să intre cu tricolorul în incinta muzeului. Dârz cum îl știu, Mihai nu s-a lăsat. "E sediul GDS aici, ori ne aflăm la Muzeul Satului?”, a ripostat el, mergând înainte. Purtase tricolorul printre mii de maghiari, când era student la Târgu Mureș, d-apăi azi, când era alături de sute de țărani români din inima Țării!
Nu aș fi semnalat cazul, dacă nu ar fi produs mâhnire în sufletele românilor din inima Țării și dacă nu ar reprezenta o anumită mentalitate, de factură ideologică neromânească, infuzată necontenit de la ocupația kominternistă a României, care a pătruns și în unele instituții ale statului român. Of, Doamne, cât de înstrăinat trebuie să fii ca să interzici tricolorul românesc în Capitala României, la Muzeul Satului! Se răsucește Gusti în mormânt!
Dar "nu mor caii când vor câinii”! Românii sunt pe poziție! Și nu se lasă! Iar manifestările de înaltă ținută ale românilor din Harghita și Covasna o demonstrează cu prisosință! Trăiască nația!”.