ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aniversarea Centenarului Marii Unirii, eveniment major pentru toți românii, riscă să rămână undeva, în sertar. Anunțat cu mare-pompă de guvern, dezbătut și trecut prin Parlament, proiectul privind aniversarea Unirii de la 1 decembrie 1918 nu pare să îi frământe prea mult pe guvernanți. Pentru că, în afara unor dezbateri pe la diverse universități și a înființării unui Departament special cu numele Centenar, dar care e la un pas de desființare, nu se face nimic concret pentru acest eveniment.
 
Guvernul României nu are, nici acum, un program concret de acțiuni pentru sărbătorirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1989, deși așteptările privind Centenarul sunt foarte mari. România a alocat până în acest moment zero fonduri, chiar dacă în proiectul aniversării „România 100” au fost implicați patru prim-miniștrii: Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu și, mai nou, Mihai Tudose, scrie evz.ro.

Mai mult, circulă un proiect de ordonanță de urgență prin care Departamentul Centenar se va desființa, fiind înlocuit de o Direcție în cadrul Ministerului Culturii. În Nota de fundamentare a ordonanței se arată: „Activitățile și atribuțiile concrete ale Departamentului Centenar se vor regăsi în sfera de competență a Ministerului Culturii și Identității Naționale, care urmează să asigure coordonarea la nivel național a pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial.


Adrian Năstase, care susține că Departamentul a fost creat de Victor Ponta la sugestia sa, trage un semnal de alarmă pe blogul său: „În ultimile săptămâni însă s-a creat o Comisie parlamentară care să monitorizeze ceea ce coordonează Departamentul de la Guvern! Acum, se pare, se pregătește transformarea departamentului de la guvern în direcție, prin transfer la Ministerul Culturii. În timpul acesta, finanțările pentru proiecte legate de Centenar se fac DIRECT către consiliile județene!”.

Departamentul Centenar nu are personalitate juridică și nu a beneficiat de buget propriu. Pentru anumite evenimente organizate a beneficiat de suportul Secretariatului General al Guvernului, dar, spun surse din interiorul Departamentului, cei de acolo primiseră promisiuni că la rectificarea bugetară vor primi buget, iar anul viitor vor avea buget propriu.

Fără să se țină seama că mai e nici o jumătate de an până în 2018 în ordonanță se prevede ca, în termen de 30 de zile de la data intrării acesteia în vigoare, Ministerul Culturii să propună Guvernului un proiect de HG pentru organizarea și funcționarea acestui minister, conform prevederilor ordonanței. Față de această situație, istoricul Ionuț Cojocaru, consilier în cadrul Departamentului ne-a declarat: „Desființarea acestui Departament din subordinea primului ministru și trecerea sa în subordinea unui minister nu face altceva decât să minimalizeze rolul Departamentului atât în conștiința societății cât și a respectului arătat de clasa politică Centenarului Marii Uniri”.