ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Pro Consumatori, organizație de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, membru fondator al Coaliției Stop 5G România și inițiatoare în data de 14 mai 2019 a Campaniei Națională de Informare și Educare „Stop 5G”, a luat parte joi, 12 noiembrie 2020, la dezbaterea proiectului de act normativ „Codul comunicațiilor electronice”, organizată de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Cu această ocazie, președintele Asociației Pro Consumatori, dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu, a semnalat câteva abuzuri la care se dă undă verde prin proiectul de lege privind instalarea infrastructurii pentru tehnologia de comunicații 5G în România. Între acestea, cele mai grave sunt montarea antenelor 5G pe blocuri fără acceptul tuturor locatarilor și instalarea de infrastructură 5G în interiorul parcurilor și zonelor verzi.

Iată câteva dintre aspectele sesizate de Asociația Pro Consumatori:

  • încălcarea dreptului de proprietate privată pentru cetățenii care locuiesc într-un bloc de locuințe, prin împuternicirea președintelui asociației de proprietari de a semna contractul de folosire a terasei blocului de locuințe de către operatorii din industria telecom fără a obține acordul proprietarilor din acel imobil în adunarea generală a asociației de proprietari.

  • amenzile tip interval, de la 1000 lei la 5000 lei, pentru operatorii de telefonie mobilă care încalcă legea sunt insignifiante, au valoarea unor amenzi de circulație. APC solicită amenzi calculate ca procent din cifra de afaceri pentru operatorii din industria telecom;

  • proiectul de lege este cu dedicație pentru industria telecom, fapt ce reiese foarte clar din derogările făcute de la Legea nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții pentru această industrie, abuz prin intermediul căruia sunt discriminate alte industrii beneficiare ale Legii nr. 50/1991.

  • proiectul de lege oferă posibilitatea distrugerii parcurilor prin faptul că permite instalarea de infrastructură 5G în interiorul acestora, lucru care va duce la creșterea nivelului de poluare electromagnetică și la afectarea sănătății copiilor și persoanelor în vârstă care folosesc aceste spații verzi pentru susținerea sistemului imunitar al acestora.

„Asociația Pro Consumatori se află la cea de-a treia campanie națională  de informare și educare în domeniul tehnologiilor care functionează pe baza câmpurilor electromagnetice generate de sisteme de antene specifice fiecărui tip de tehnologie de la 1G până la 5G.

Prima campanie de acest gen a fost lansată de APC în anul 2006 și s-a intitulat „Impactul tehnologiilor bazate pe unde radio asupra sănătății consumatorilor”. Un rezultat notabil al acestei campanii este demolarea în premieră pentru România a unui turn cu antene cu o înălțime de 65,7 metri, proprietatea companiei de telefonie mobilă Orange.

Cea de-a doua campanie s-a intitulat „S.O.S poluarea electromagnetică", scopul acesteia a fost conștientizarea consumatorilor în legătură cu impactul grav asupra sănătății pe care îl au câmpurile electromagnetice din proximitatea stațiilor de telefonie mobilă, dar și cele generate de folosirea fără măsură a tehnologiilor care funcționează pe baza câmpurilor electromagnetice (telefoane mobile și alte tipuri de gadgeturi).

În prezent se promovează puternic implementarea noilor rețele de telecomunicații 5G, care vor opera cu frecvențe din domeniul microundelor de până la 300 GHz. Promovarea aceasta mizează doar pe criterii tehnice de viteze foarte mari de transmitere și de descărcare a datelor de către utilizatori, de exemplu pentru holograme, și respectiv pe criterii economice privind generarea rapidă a profiturilor de zeci de miliarde de euro sau dolari pentru operatorii de rețele mobile. La modă este realitatea virtuală și internetul lucrurilor, așa-zisul Internet of things. Omul va fi înglobat ca orice alt lucru generator de profit în această rețea, pierzându-și individualitatea de fiintă umană liberă”, se mai arată pe pagina web a APC-România

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews