ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureștilor și Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT) au semnat luni după-amiază un protocol de colaborare pentru Anul Centenar 2018. Protocolul urmărește realizarea unor evenimente comune cu scopul de a evidenția frumusețea culturală a Capitalei.

Evenimentul din 15 ianuarie 2018 a avut loc în Sala Sfântul Ioan Casian a Palatului Patriarhiei.

Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor au fost reprezentate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, respectiv Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Din partea AMPT a semnat Oana Valeria Zaharia, directorul instituției.

„Protocolul semnat de Primăria Municipiului București, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, vizează sărbătorirea Centenarului Marii Uniri și este primul de acest gen”, a declarat pentru Radio Trinitas Oana Valeria Zaharia, Directorul AMPT.

Directorul AMPT a evidențiat câteva proiecte care vor face obiectul acestei colaborări, pentru marcarea Anului Centenar:

festivitățile care vor avea loc cu prilejul sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului; concerte speciale de Paști și de Crăciun;
editarea de albume cu tematică religioasă și patriotică.

„Este primul protocol de acest gen. Sperăm să desfășoare cât se poate de perfect și să urmeze și altele”, a subliniat Oana Valeria Zaharia.

„Este vorba în primul rând despre unitatea și colaborarea dintre instituții”.

În același context, PS Timotei Prahoveanul a subliniat importanța colaborării dintre instituții:

„Acest protocol încearcă să pună în lumină monumentele și patrimoniul turistic, dar și activitățile pe care noi, Biserica și Statul împreună, le vom avea într-un calendar comun în acest an atât de important. Este vorba în primul rând despre unitatea și colaborarea dintre instituții”.

Preasfinția Sa a amintit că Biserica deține „un patrimoniu inestimabil, cu monumente numeroase și cu istoria care pune în lumină anumite perioade, cum este și aceea a Unirii de la 1918”. Ierarhul și-a exprimat speranța ca aceste lucruri să aducă în Anul Centenar „mai multă lumină peste ceea ce s-a făcut și peste ceea ce se face”.

Mai multe evenimente cultural-religioase vor fi organizate de Patriarhia Română prin Arhiepiscopia Bucureștilor în Anul Centenar. Tematica omagială și comemorativă a anului 2018 în Patriarhia Română sunt legate de celebrarea a o sută de ani de la Marea Unire.


Protocolul semnat este valabil până în data de 31 decembrie 2018, cu posibilitatea de prelungire.

Sursa:Basilica.ro