ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Racla cu moaștele Sfintei Parascheva nu va mai fi scoasă anul acesta din Catedrala Mitropolitană nici măcar joi, 8 octombrie, a anunțat miercuri seara purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Constantin Sturzu.


”Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a precizat părintele Constantin Sturzu.
 
Și a adăugat:
„Anticipez o întrebare: racla va mai fi scoasă măcar pe 13 sau pe 14? 
Răspunsul este: Dacă nu va fi un număr mare de închinători și rândul va putea fi gestionat în continuare doar în catedrală și în curte, cel mai probabil că nu se va mai scoate racla deloc. Dar vom informa din timp asupra oricăror decizii în acest sens”.
În urmă cu o zi, reeprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au participat la primele discuții cu privire la organizarea pelerinajului, după anunțul din urmă cu două zile al CNSU, dar și-au exprimat public nemulțumirea că s-au considerat riscurile pentru organizarea pelerinajului mai mari decât, spre exemplu, cele ale organizării alegerilor locale.

„De la începutul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autorităților depuse în slujba sănătății oamenilor, respectând măsurile specifice acestei perioade. Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întărește această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte. În acest context, ni s-ar fi părut normal ca și autoritățile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioșilor, în continuarea aceleiași încrederi cu care au fost învestiți, în calitatea lor de cetățeni, la recentele alegeri locale”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Într-un comunicat remis presei de Mitropolie, se mai lasă de înțeles că este nedrept faptul că oamenii din alte județe au libertatea de a veni în Iași pentru orice alt motiv, mai puțin pentru a participa la pelerinaj. „Este necesar să se înțeleagă de către toți că între libertățile fundamentale se numără și dreptul oamenilor de a-și manifesta liber și neîngrădit convingerile religioase. Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum și pelerinilor care nu pot veni la Iași din cauza restricțiilor impuse, exprimându-și nădejdea că pentru aceștia va veni cât mai curând și clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște”, se mai precizează în mesajul Mitropoliei. 

Sute de pelerini au început să stea la coadă încă de luni pentru a ajunge la racla Sfintei Parascheva, transmite Ziarul de Iași, iar timpul de așteptare este de circa 30 de minute.