Moment solemn în timpul Sfintei Liturghii, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei patriarhale. Patriarhul României a oferit Crucea patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, unor foști deținuți politici care au suferit în temnițele comuniste. 
 
Biserica Ortodoxă și-a exprimat astfel recunoștința față de cei care sunt în viață dar au suferit pentru credința lor în timpul comunismului. Distincțiile au fost oferite următorilor:  Octav Bjoza (președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România), Radu Ciuceanu (directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române), Micaela Ghițescu, Preotul Nicolae Bordașiu, Preotul Mircea Gorețchi, Acad. Alexandru Zub, Demostene Andronescu. 
 

„Am onorat pe o parte din cei care sunt în viață și au pătimit în închisorile comuniste. În mod simbolic, fiecare persoană a primit „Crucea patriarhală” pentru că a purtat crucea lui Hristos în închisoare. Ei reprezintă o categorie de mărturisitori ai credinței în timpuri foarte grele când mulți au mărturisit credința cu prețul vieții lor”, a spus Patriarhul României, conform Basilica.ro.
 

De altfel, tematica anului comemorativ 2017, comemorarea apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului,  a fost evidențiată în cadrul evenimentelor din aceste zile mai ales prin participarea mai multor ierarhi din fostele țări comuniste, între care Patriarhul Chiril  al Moscovei și al Întregii Rusii, PF Anastasie al Albaniei și PF Rastislav al Cehiei și Slovaciei.

În cadrul omiliei rostite în altarul de vară de pe Colina Bucuriei, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a subliniat faptul că martirii din perioada comunistă se roagă pentru noi și că legăturile cu ei sunt vii.

„Sângele martirilor este sămânța creștinismului; martirii și mărturisitorii care au suferit în secolul al XX-lea în țările noastre cu siguranță se roagă pentru noi. Noi simțim rugăciunea lor”, a spus patriarhul rus.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews