ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moment solemn în timpul Sfintei Liturghii, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei patriarhale. Patriarhul României a oferit Crucea patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, unor foști deținuți politici care au suferit în temnițele comuniste. 
 
Biserica Ortodoxă și-a exprimat astfel recunoștința față de cei care sunt în viață dar au suferit pentru credința lor în timpul comunismului. Distincțiile au fost oferite următorilor:  Octav Bjoza (președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România), Radu Ciuceanu (directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române), Micaela Ghițescu, Preotul Nicolae Bordașiu, Preotul Mircea Gorețchi, Acad. Alexandru Zub, Demostene Andronescu. 
 

„Am onorat pe o parte din cei care sunt în viață și au pătimit în închisorile comuniste. În mod simbolic, fiecare persoană a primit „Crucea patriarhală” pentru că a purtat crucea lui Hristos în închisoare. Ei reprezintă o categorie de mărturisitori ai credinței în timpuri foarte grele când mulți au mărturisit credința cu prețul vieții lor”, a spus Patriarhul României, conform Basilica.ro.
 

De altfel, tematica anului comemorativ 2017, comemorarea apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului,  a fost evidențiată în cadrul evenimentelor din aceste zile mai ales prin participarea mai multor ierarhi din fostele țări comuniste, între care Patriarhul Chiril  al Moscovei și al Întregii Rusii, PF Anastasie al Albaniei și PF Rastislav al Cehiei și Slovaciei.

În cadrul omiliei rostite în altarul de vară de pe Colina Bucuriei, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii a subliniat faptul că martirii din perioada comunistă se roagă pentru noi și că legăturile cu ei sunt vii.

„Sângele martirilor este sămânța creștinismului; martirii și mărturisitorii care au suferit în secolul al XX-lea în țările noastre cu siguranță se roagă pentru noi. Noi simțim rugăciunea lor”, a spus patriarhul rus.