ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invocând articolul 99 din Carta ONU, secretarul general António Guterres a cerut miercuri Consiliului de Securitate să "facă presiuni pentru a evita o catastrofă umanitară" în Gaza și să se unească într-un apel pentru o încetare totală a focului umanitar între Israel și militanții palestinieni, se arată într-un comunicat al ONU.

Într-o scrisoare adresată Consiliului, Guterres a invocat articolul 99, cuprins în capitolul XV din Carta ONU.

Acesta spune că șeful ONU "poate aduce în atenția Consiliului de Securitate orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securității internaționale".

Într-o declarație pentru jurnaliști, însoțită de scrisoare, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a declarat că aceasta a fost prima dată când dl Guterres s-a simțit obligat să invoce capitolul 99, de la preluarea mandatului în 2017.

Domnul Dujarric a explicat că șeful ONU a făcut acest pas "având în vedere amploarea pierderilor de vieți omenești din Gaza și Israel, într-un timp atât de scurt".

El a descris utilizarea articolului 99 drept o "mișcare constituțională dramatică", care, spera dl Guterres, va exercita mai multă presiune asupra Consiliului - și asupra comunității internaționale în general - pentru a cere o încetare a focului între părțile aflate în conflict.

"Cred că este, fără îndoială, cea mai importantă invocare", a declarat dl Dujarric reporterilor de la sediul ONU, "în opinia mea, cel mai puternic instrument pe care îl are [secretarul general]".

Scrisoarea a fost trimisă președintelui Consiliului de Securitate de la New York.

În scrisoarea adresată președintelui Consiliului, Guterres a declarat că cele peste opt săptămâni de lupte în ansamblu au "creat o suferință umană îngrozitoare, distrugeri fizice și traume colective în Israel și în Teritoriile palestiniene ocupate".

În timp ce Israelul continuă să îi vizeze pe luptătorii Hamas, el a declarat că civilii din întreaga Fâșie se confruntă cu un pericol grav, cu peste 15.000 de persoane care ar fi fost ucise, dintre care peste 40% sunt copii.

Aproximativ 80% dintre locuitorii din Gaza sunt strămutați, peste 1,1 milioane căutând refugiu în adăposturile Agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA).

Spitalele au devenit "câmpuri de luptă”

Dl Guterres a declarat că pur și simplu nu există o protecție eficientă pentru civili și că niciun loc nu este sigur.

"Spitalele s-au transformat în câmpuri de luptă", a adăugat el, precizând că, pe fondul bombardamentelor constante asupra tuturor zonelor din Gaza "și fără adăpost sau fără elementele esențiale pentru a supraviețui, mă aștept ca ordinea publică să se prăbușească complet în curând".

Referindu-se la Rezoluția 2712 a Consiliului din 15 noiembrie, el a declarat că actualele condiții fac imposibilă creșterea livrărilor umanitare, pentru a răspunde nevoilor uriașe ale civililor, așa cum cere rezoluția.

"Suntem pur și simplu incapabili de a veni în întâmpinarea celor care au nevoie de ajutor în Gaza", a scris el, și ne confruntăm cu "un risc grav de colaps al sistemului umanitar".

Consecințele acestui lucru au implicații ireversibile pentru palestinieni și pentru pacea și securitatea întregii regiuni, a susținut el.

"Acest lucru este urgent”

"Un astfel de rezultat trebuie evitat cu orice preț. Comunitatea internațională are responsabilitatea de a-și folosi toată influența pentru a preveni o nouă escaladare și a pune capăt acestei crize.

"Îmi reiterez apelul pentru declararea unui armistițiu umanitar. Acest lucru este urgent. Populația civilă trebuie să fie cruțată de daune mai mari."

El a subliniat că, odată cu încetarea focului, există speranță "și asistența umanitară poate fi livrată în siguranță și în timp util".