ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adunarea Națională Bisericească întrunită în ședința din 29 septembrie 2018 a lansat un apel către toți cetățenii ortodocși români pentru participarea la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 în scopul afirmării, apărării și promovării familiei ca instituție binecuvântată de Dumnezeu, scrie basilica.ro.
Participarea cetățenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituția României este un act profund democratic și patriotic-național, de o deosebită importanță pentru întreg poporul român,se spune în Apelul Adunării Naționale Bisericești. De asemenea, se menționează că participarea la referendum este un act de mărturisire a credinței în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum și un examen de maturitate spirituală.
 
Apelul Adunării Naționale Bisericești

1. Adunarea Națională Bisericească, compusă din toți ierarhii Sfântului Sinod, reprezentanții clerului și reprezentanții credincioșilor mireni din eparhiile Patriarhiei Române, întrunită în ședința din 29 septembrie 2018, îndeamnă pe toți cetățenii ortodocși români să participe la referendum și să spună DA clarificării textului articolului 48 din Constituția României privind definirea căsătoriei, adică înlocuirea expresiei confuze: „uniunea liber consimțită între soți”, cu formularea clară și precisă: „uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie”.
 
2. Prin această precizare clară și fără echivoc, în Constituția României, se afirmă, se apără și se promovează familia ca instituție umană fundamentală creată și binecuvântată de Dumnezeu pentru creșterea și perpetuarea umanității, potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi: „Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. Și Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l stăpâniți!” (Facere 1, 27-28). Această familie bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie a fost binecuvântată și cinstită de Mântuitorul Iisus Hristos prin prezența Sa, a mamei Sale și a ucenicilor Săi, la Nunta de la Cana Galileii, unde a săvârșit minunea transformării apei în vin (cf. Ioan 2, 1-11), arătând astfel valoarea sfântă a familiei conjugale pentru viața Bisericii. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel recomandă ca iubirea mirelui față de mireasă să fie asemenea cu iubirea lui Hristos față de Biserică (cf. Efeseni 5, 22-25, 32).
 
3. Familia binecuvântată de Dumnezeu, spre a cultiva iubirea reciprocă și a da naștere la copii, este izvor de viață pentru fiecare popor și pentru întreaga umanitate. Prin urmare, participarea la referendum, în zilele de 6 și 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinței în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum și un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente și ideologii efemere.
 
4. Cuvântul „referendum” înseamnă: „consultare directă a cetățenilor chemați să se pronunțe prin vot asupra unui proiect de lege de o deosebită importanță pentru stat sau asupra unor probleme de interes general” (DEX). Așadar, participarea cetățenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituția României este un act profund democratic și patriotic-național, de o deosebită importanță pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat și o femeie și pentru viitorul copiilor poporului român. De fapt, în articolul 2 din Constituția României se precizează că prin referendum se exprimă suveranitatea națională a României.
 
5. În pofida multor acțiuni de boicotare agresivă și denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieții persoanei umane care se naște din iubirea conjugală între un bărbat și o femeie, prețuind astfel și generațiile de părinți și copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor.
 
Să cinstim, așadar, Centenarul Marii Uniri din 1918, printr-o mare unire de cuget și acțiune națională în apărarea familiei creștine și a viitorului poporului român!

Președintele Adunării Naționale Bisericești

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesajul va fi citit în toate bisericile în zilele de duminică, 30 septembrie 2018, și luni, 1 octombrie 2018.