ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei mondiale de rugăciune pentru ocrotirea creației sărbătorită în fiecare an în data de 1 septembrie când se marchează și începutul anului bisericesc. În mesajul său, înaltul ierarh cheamă lumea la o schimbare radicală a atitudinii față de mediul natural, invitând la respect față de creație și la un efort comun pentru protecția mediului înconjurător, scrie Basilica.ro.

Anul acesta se împlinesc douăzeci și opt de ani de la inițiativa Patriarhiei Ecumenice de a stabili data de 1 septembrie ca zi de rugăciune pentru protecția mediului înconjurător.

În mesajul de anul acesta, Sanctitatea Sa Bartolomeu, supranumit Patriarhul verde pentru desele sale intervenții pe teme ecologice, subliniază menirea credincioșilor de a fi preoți sau administratori ai creației și faptul că respectarea creației stă la baza tradiției ortodoxe.

Sanctitatea Sa reînnoiește apelul de schimbare radicală a comportamentului tuturor față de mediul înconjurător. El avertizează că beneficiile care provin din exploatarea creației și care urmăresc creșterea nivelului de trai sunt doar pe termen scurt și ele de fapt camuflează iraționalitatea abuzului și o aroganță a omului.

Patriarhul Constantinopolului reamintește pozițiile Sfântului și Marelui Sinod din Creta privitoare la criza ecologică și solicită eforturi comune pentru protejarea mediului natural și pentru stabilirea solidarității.
 
Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe a indicat cu înțelepciune și claritate pericolele „autonomiei economice”, a autonomizării ei față de nevoile vitale ale omului, care sunt acoperite doar în mediul natural sustenabil, și a propus o economie „fundamentată pe principiile evanghelice” și abordarea problemei ecologice contemporane „pe baza principiilor tradiției creștine”.

În fața amenințărilor de astăzi, tradiția creștină solicită „schimbarea fundamentală a mentalității și comportamentului” față de creație, un duh ascetic, de „chibzuială și cumpătare”[3], împotriva „lăcomiei”, a „divinizării nevoilor și a posesivității”.

Sfântul și Marele Sinod a făcut referire punând un accent important și pe „dimensiunile sociale și consecințele tragice ale distrugerii mediului înconjurător”[4].

Urmând deciziile acestui Sinod, subliniem în această enciclică a noastră legătura strânsă dintre problemele ecologice și cele sociale și rădăcina lor comună care stă în „inima imprudentă” fără Dumnezeu, în cădere și în păcat, în utilizarea inadecvată a libertății omului date de Dumnezeu.

Distrugerea naturii și a societății este precedată întotdeauna de „schimbarea interioară a valorilor”, de o distrugere spirituală și morală.

Când posesiile materiale ne domină mintea și inima, atunci atitudinea noastră față de semenii noștri și față de creație devine în mod inevitabil posesivă și abuzivă.


Articolul integral AICI.