ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul generalizării școlii online în România, unde se urmărește ca fiecare elev să aibă o tabletă conectată la Internet, însă neadaptată special pentru vârsta și nevoile strict educaționale ale minorilor, cresc îngrijorările privitoare la siguranța programelor pe care aceștia le folosesc pentru a urma cursurile la distanță. De exemplu, una dintre aplicațiile des accesate în acest scop, Zoom, nu oferă criptare integrală pentru conturile gratuite de utilizator, lăsând loc suspiciunilor privind accesul neautorizat al unor răufăcători la datele copiilor.

Potrivit Știri pe Surse, aplicația Zoom este folosită de zeci de mii de copii din România, însă aceasta nu oferă criptare completă pentru conturile gratuite, motiv pentru care părinții sunt îngrijorați că aceste conturi gratuite folosite de copii ar putea fi interceptate de pedofili.

Reprezentanții platformei Zoom au anunțat că datele pentru varianta gratuită vor fi criptate doar parțial, pentru ca poliția să poată avea acces oricând la ele.

Însă, la fel de ușor, datele pot fi disponibile și pedofililor care caută să racoleze victime în mediul online. Aplicația Zoom a fost numită de un procuror american „Netflix-ul pedofililor”.

Acest fapt îi neliniștește pe părinții minorilor care se conectează zilnic la Zoom pentru a urmări cursurile școlare de la distanță, în contextul stării de alertă școlile publice rămânând închise. Unii părinți se tem că micuții lor ar putea deveni oricând victimele vreunui „prădător” sexual.

„Poate să-l urmărească, să ia informații despre el, să-l vâneze, cum ar veni vorba, este strigător la cer. Mă face să-mi pun semne de întrebare dacă mai vreau să folosesc platforma sau nu”, a declarat Cosmin Nedelcu, părinte, pentru Mediafax