ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts a încheiat un parteneriat cu Google și Apple pentru a crea o aplicație pentru smartphone numită MassNotify, care urmărește și localizează persoanele, informându-i pe utilizatori cu privire la statutul COVID-19 al altora, informează Defender.

Locuitorii din Massachusetts au fost alarmați când software-ul a apărut pe telefoanele lor fără consimțământul sau notificarea lor, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la confidențialitate și la programele spion.

În China, aplicațiile de urmărire COVID-19 au fost folosite ca instrumente de supraveghere în colaborare cu sistemul său de credit social, ceea ce a ridicat semnale de alarmă cu privire la faptul că această aplicație instalată forțat ar putea urmări mișcările și contactele cetățenilor fără știrea și consimțământul acestora.

Site-ul oficial MassNotify, operat de Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts, nu menționează că aplicația va apărea automat pe telefoanele locuitorilor fără consimțământ, precizând doar că MassNotify este un "nou instrument care funcționează prin intermediul smartphone-urilor, cu accent pe confidențialitate, pentru a alerta utilizatorii care ar putea fi expuși la COVID-19".

Instrumentul a fost adăugat automat pe telefoanele cetățenilor din Massachusetts, indiferent dacă aceștia intenționează să îl folosească sau nu.

Utilizatorii de telefoane Android s-au alarmat, pe bună dreptate, când MassNotify a apărut pe dispozitivele lor. Instrumentul "nu are o pictogramă de aplicație", a raportat o persoană pe Google Play, "trebuie să treci prin setări și să vezi toate aplicațiile. Aceasta este o depășire uriașă a confidențialității și securității de către [guvernatorul Charlie Baker] și Google".

De asemenea, alte persoane au descris-o ca fiind "spyware", în timp ce un utilizator de pe Hacker News a scris: "Este o nebunie pură că Play Services vine cu acest tip de backdoor. Este în mod clar ceea ce aș considera o vulnerabilitate ... deliberată".

În China, aplicațiile de urmărire COVID-19 au fost folosite ca instrumente de supraveghere în colaborare cu sistemul său de credit social, ceea ce a ridicat semnale de alarmă cu privire la faptul că această aplicație instalată forțat ar putea urmări mișcările și contactele rezidenților fără știrea și consimțământul acestora. Recenziile de pe Google Play Store s-au revărsat de la cetățeni alarmați și îngrijorați de încălcarea confidențialității, cu comentarii precum

"Instalată automat fără consimțământ. Nu are nicio pictogramă, nicio modalitate de a deschide acest lucru și de a vedea ce face, ceea ce este un mare semnal de alarmă... Cred că este spyware, phishing ca DPH (Departamentul de Sănătate Publică)."

"Instalat forțat, fără autorizație sau aprobare. Aplicația este ascunsă pe dispozitiv pentru a împiedica dezinstalarea. Excesul guvernului și complicitatea corporatistă nu ar trebui să fie niciodată tolerate."

"Încălcarea neetică a vieții private și o deturnare forțată a proprietății personale... Gradul în care datele mele sunt colectate sau distribuite prin intermediul acesteia nu a fost dezvăluit nici în formă activă, nici în formă inactivă... Nu pot decât să concluzionez și să îi avertizez pe alții că îți dezvăluie locația și contactele sociale fără permisiune."

Când a fost presat să comenteze, Google a dat o declarație presei, dar nu a abordat problema evidentă a modului sau a motivului pentru care sistemul a fost instalat forțat fără consimțământul utilizatorilor. În schimb, au declarat doar următoarele:

"Am colaborat cu Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts pentru a permite utilizatorilor să activeze sistemul de notificare a expunerii direct din setările telefonului lor Android.

"Această funcționalitate este integrată în setările dispozitivului și este distribuită automat de Google Play Store, astfel încât utilizatorii nu trebuie să descarce o aplicație separată. Notificările de expunere COVID-19 sunt activate numai dacă un utilizator le activează în mod proactiv. Utilizatorii decid dacă doresc să activeze această funcționalitate și dacă doresc să împărtășească informații prin intermediul sistemului pentru a ajuta la avertizarea altor persoane cu privire la o posibilă expunere."

Aplicația MassNotify a fost lansată la 15 iunie, marcând cel de-al 29-lea stat care lansează o aplicație folosind programul Exposure Notifications Express de la Google și Apple, bazat pe bluetooth.

Cadrul software a fost lansat pentru prima dată în aprilie 2020, cu scopul de a permite utilizatorilor care au rezultate pozitive la testul COVID-19 să raporteze rezultatele lor, care apoi trimite o alertă tuturor celor al căror telefon s-a intersectat cu cazul pozitiv și care ar fi putut fi expuși. Programul Exposure Notifications Express acționează ca un plan de bază pe baza căruia statele își pot implementa propriile sisteme de urmărire fără a fi nevoite să dezvolte propriile aplicații individuale.

În timp ce alte state au cerut utilizatorilor să descarce o aplicație pentru a utiliza sistemul, MassNotify a fost integrat direct în sistemul de operare al telefoanelor Android. "Funcția de urmărire a contactelor nu funcționează decât dacă un utilizator o activează manual, dar, de asemenea, nu poți scăpa de software", a relatat Boston Globe. "(Între timp, Apple a adăugat funcția pe iPhone-uri cu câteva luni în urmă, odată cu iOS 13.)"