ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Baza de date dezvăluită în centrul proiectului Pegasus include numerele de telefon mobil ale președintelui francez, Emmanuel Macron, și ale altor 13 șefi de stat și șefi de guvern, relataeză The Guardian.

Pegasus este un spyware dezvoltat de firma israeliană de arme cibernetice NSO Group care poate fi instalat pe ascuns pe telefoane mobile (și alte dispozitive) care rulează majoritatea versiunilor de iOS și Android. Dezvăluirile din cadrul proiectului Pegasus 2021 sugerează că software-ul Pegasus actual este capabil să exploateze toate versiunile recente de iOS până la iOS 14.6.
 
Pegasus nu numai că permite monitorizarea prin apăsarea tastelor tuturor comunicațiilor de pe un telefon (mesaje text, e-mailuri, căutări pe internet), dar permite și urmărirea apelurilor telefonice și a locației, permițând totodată NSO Group să acceseze atât microfonul, cât și camera foto a telefonului mobil, transformându-l astfel într-un dispozitiv de supraveghere constantă, explică Wikipedia.

Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, și premierul pakistanez, Imran Khan, figurează, de asemenea, în datele care includ diplomați, șefi militari și politicieni de rang înalt din 34 de țări.

Apariția unui număr pe lista dezvăluită - care include numere selectate de guvernele care sunt clienți ai NSO Group, firma israeliană de spionaj - nu înseamnă că acesta a făcut obiectul unei tentative de hacking sau că a avut succes. NSO insistă că baza de date nu are "nicio relevanță" pentru companie.

În cadrul NSO, procesul pe care Israelul îl folosește pentru a evalua dacă țărilor li se poate vinde această tehnologie este considerat "secret de stat". O persoană familiarizată cu acest proces a declarat că se știe că oficiali atât din Consiliul de securitate națională, cât și din biroul prim-ministrului israelian și-au dat avizul.

NSO a declarat că Macron nu a fost o "țintă" a niciunuia dintre clienții săi, ceea ce înseamnă că firma neagă că a fost selectat pentru supraveghere cu ajutorul Pegasus, softul său de spionaj. Compania a adăugat faptul că un număr apare pe listă nu indică în niciun fel dacă acel număr a fost selectat pentru supraveghere cu ajutorul Pegasus.

Autoritățile din Rwanda au negat cu tărie că ar avea acces la tehnologia NSO Group, dar au fost suspectate de mult timp că ar fi clienți ai firmei israeliene. O analiză a datelor care au făcut obiectul scurgerilor de informații arată că Ruhakana Rugunda a fost selectat drept candidat pentru o potențială supraveghere în 2018 și 2019, când a fost prim-ministru al Ugandei - o selecție aparent făcută de guvernul din Rwanda.

Marocul a negat că ar fi spionat vreun lider străin și a declarat că reporterii care au investigat NSO au fost "incapabili să dovedească faptul că [țara a avut] vreo relație" cu compania israeliană. Dar o analiză a înregistrărilor care au făcut obiectul unor scurgeri de informații a arătat că Marocul pare să fi enumerat zeci de oficiali francezi ca fiind candidați pentru o posibilă supraveghere, inclusiv Macron.

Nici India și nici Pakistanul nu au comentat în mod specific afirmațiile potrivit cărora Delhi l-ar fi selectat pe Khan pentru a fi luat în vizor. India a declarat că are protocoale bine stabilite pentru interceptare, care necesită aprobarea unor oficiali de rang înalt la nivel național sau regional pentru "din motive clar declarate, numai în interes național".

Mai multe agenții de stat din Mexic au achiziționat programul de spionaj Pegasus, începând cu Ministerul Aărării în 2011, iar corupția omniprezentă din această țară a generat îngrijorări că acesta ar putea ajunge în mâini greșite.

Fostul ministru de interne al țării, Miguel Ángel Osorio Chong, care a fost în funcție între 2012 și 2018, a declarat pentru proiectul Pegasus că, în timpul mandatului său, ministerul de interne "nu a autorizat niciodată sau nu a avut cunoștință sau informații că Cisen [serviciul național de informații de securitate din Mexic] a deținut sau a achiziționat kitul de hacking Pegasus și nu a autorizat niciodată nimic care să aibă legătură cu hackingul".

În declarația sa, NSO a precizat că lista care a făcut obiectul unei scurgeri de informații "nu este o listă de ținte sau de ținte potențiale ale clienților NSO". Prin intermediul avocaților săi, NSO a declarat anterior că consorțiul a făcut "presupuneri incorecte" cu privire la clienții care utilizează tehnologia companiei. Acesta a declarat că numărul de 50 000 a fost "exagerat" și că lista nu poate fi o listă de numere "vizate de guvernele care utilizează Pegasus".

În urma lansării proiectului Pegasus, Shalev Hulio, fondatorul și directorul executiv al NSO, a declarat că a continuat să conteste faptul că datele care au făcut obiectul scurgerilor de informații "au vreo relevanță pentru NSO", dar a adăugat că este "foarte îngrijorat" în legătură cu rapoartele și a promis că le va investiga pe toate. "Înțelegem că, în anumite circumstanțe, clienții noștri ar putea să abuzeze de sistem", a spus el.