ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe organizații de sănătate din Malaga, Spania, au anulat toate evenimentele sociale de Crăciun după ce aproape 100 de angajați ai unui spital local s-au infectat cu covid-19 în urma unei mese festive, scrie The BMJ.

Majoritatea celor care au participat la prânzul din 1 decembrie lucrează în unitatea de terapie intensivă (ICU) de la Spitalul Universitar Regional din Málaga, o unitate cu 57 de paturi și peste 400 de angajați.

Jesus Aguirre, ministrul regional al sănătății și familiei, a declarat într-o conferință de presă la 10 decembrie că au fost deja confirmate 96 de cazuri legate de eveniment, inclusiv lucrători - majoritatea asistente medicale sau infirmiere - și câteva rude, deși niciunul nu a necesitat internarea în spital.

"Cei care au simptome au simptome foarte ușoare", a declarat o purtătoare de cuvânt a spitalului pentru The BMJ. "Au fost vaccinați anticovid, cei mai mulți dintre ei cu o a treia doză", a precizat ea, iar mulți dintre ei se întorc la muncă în această săptămână. Serviciul de terapie intensivă nu a fost afectat, iar turele au fost acoperite de noii angajați și de unii membri ai personalului care "s-au oferit voluntar să facă ture duble", a spus ea.

Multe alte departamente ale spitalului, precum și Colegiul Medicilor din Malaga și Compania Publică de Urgențe Sanitare, care gestionează linia telefonică de urgență regională, au anulat toate activitățile sociale de Crăciun în urma epidemiei.

Aproximativ 170 de profesioniști de la terapie intensivă au participat la prânzul de la un restaurant din cartierul Teatinos din Malaga, deși petrecerea s-a umflat la peste 200 de persoane până seara târziu. Toți invitații trebuiau să aibă un test negativ pentru a putea participa, dar unii au început să prezinte simptome specifice covid- 19 pe 4 decembrie.

Rămâne neclar de unde provin infecțiile, dar la 28 noiembrie mulți dintre invitați au susținut un examen public pentru serviciul regional de sănătate, deși ferestrele din sala de examen de la Universitatea din Málaga au fost ținute deschise pentru ventilație. Mulți dintre cei 4.000 de participanți la examen au mers apoi în barurile din apropiere, potrivit ziarului El País. "Credem că asta este cheia - toți acei oameni care și-au petrecut după-amiaza fără măști în interiorul barurilor din zonă", a declarat o asistentă medicală pentru El País.

În urma criticilor de pe unele platforme media, sindicatul CSIF, care reprezintă numeroși angajați publici, a emis o declarație în care a afirmat că este "foarte nedrept" să penalizeze lucrătorii din domeniul sănătății care "nu au încălcat nicio regulă și nu au sărit niciun fel de restricție".

În Spania, folosirea măștilor este obligatorie în locurile publice, dar reglementările regionale nu se extind la baruri sau restaurante.

Colegiul Medicilor din Malaga a publicat o declarație de susținere a lucrătorilor afectați, afirmând: "Datorită vaccinului, simptomele celor care au fost depistați pozitiv sunt foarte ușoare și, în multe cazuri, rămân asimptomatici".