ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, până în acest moment, 10.624 de ucraineni au intrat în România, în timp ce gradul de ocupare rămâne de 50%, informează RomâniaTV.

„Există o colaborarea foarte bună cu toate instituțiile responsabile, astfel încât să oferim suportul umanitar persoanelor refugiate care se prezintă la granițele țării și solicită ajutorul României. Polția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări, structurile DSU, Instituția Prefectului sunt mobilizate la cote maxime pentru gestionarea situației în funcție de evoluțiile din teren. Suntem pregătiți să gestionăm un flux mare de tranzit la frontieră.

Au fost adoptate măsurile necesare pentru întărirea controlului și supravegherea sporită a frontierei României.

Situația tranzitului prin punctele de trecere a frontierei în ultimele 24 de ore:

  • Astfel, dintr-un total de persoane la nivel național care au tranzitat toate punctele de trecere a frontierei, 111.817 persoane, 58.268 au fost pe sensul de intrare.
  • 93.060 de persoane au tranzitat toate punctele de trecere a frontierei in data de 23 februarie – adică înainte de război. La frontiera cu Ucraina, total persoane care au tranzitat cele 6 puncte ale frontierei: 12.220. Dintre acestea 10.624 pe sensul de intrare în țară.
  • Vă rog să comparați acest număr cu 4.061, cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Dintre cei 10.624 de cetățeni ucraineni care au intrat în România în 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei cu vecinii noștri în special cu Bulgaria și Ungaria, au părăsit România 3.760 de persoane.
  • În consecință, pe teritoriul României în ultimele 24 de ore au rămas 6.964 de persoane. Din 10.624 de persoane intrate pe teritoriul României, 11 persoane au solicitat azil în România și se află în acest moment în centrele noastre de azi, în cele șase centre de azil. Avem 1.100 de locuri disponibile. Gradul de ocupare fiind în acest moment de 50%.
  • Tranzitul la frontiera cu Moldova – Dintr-un total de 18.728 de persoane, 12.055 de persoane au fost doar pe sensul de intrare”, a spus ministrul.

„S-a tot discutat foarte mult despre statutul de refugiat (…). Există această tendință de a pune semnul de refugiat în dreptul acestora (al ucrainenilor)

Vreau să fie foarte clar. Statutul de refugiat, conform legii, este o formă de protecție internațională prin care statul român recunoaște calitatea de refugiat în condițiile legii.

Ei au intrat în România pe baza unui pașaport biometric, mai exact cei care dețin pașapoarte care au elementele de securitate ale UE intră în România, conform legii, și pot rămâne maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile.

Așadar, ei pot rămâne legal în România maximum 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile”, a mai declarat Lucian Bode, citat de RomâniaTV.

În aceste momente, la granița româno-ucraineană se înregistrează o coadă din 1300 de mașini care așteaptă la punctul de control Porubna.
 
De asemenea numărul de cetățeni care așteaptă să treacă granița la trecerea de pietoni este foarte mare. Părăsesc Ucraina cetățenii străini și femeile cu copii, susuține Serhii Brovko, purtătorul de cuvânt al Detașamentului de Frontieră Cernăuți, potrivit BucPress.