ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România va fi prezentată vineri, de la ora 16.00, la Palatul Victoria, după ce a fost aprobată în ședința CSAT. Potrivit șefului de la Cotroceni, strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus este "foarte bine lucrată". "Vaccinarea este voluntară. Vaccinarea este sigură. Vaccinarea este eficientă. Vaccinarea se face planificat", a transmis el, pe silabe.
 

”Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România va fi prezentată în cadrul unei conferințe de presă susținută mâine (vineri - n.r.), începând cu ora 16.00, la Palatul Victoria, de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV, și Florentina Furtunescu, Institutul Național de Sănătate Publică”, anunță Executivul.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a fost aprobată joi în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocată de Iohannis. Acesta preciza că grupurile prioritare vor fi: personalul medical din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii cheie.„Avem o strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare și avem organizată o structură clară - Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS COV 2. Au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicarea resurselor urmare, precum și planul de acțiune, cu etape clare”, afirma Klaus Iohannis.
 
 Iohannis spunea că vaccinarea în masă a populației ar putea începe în primăvara anului viitor, dar că la începutul lui 2021 este destul de probabil ca unul sau două vaccinuri să fie disponibile în România pentru imunizarea personalului medical și a persoanelor cu risc. „Noi cu toții pornim de la premisa că vaccinarea populației în masă se va putea petrece undeva în primăvară, însă este clar că trebuie să așteptăm un pic pentru a avea descrierea exactă pentru fiecare vaccin pentru ca medicii să decidă cine ce vaccin primește pentru ca efectul să fie optimal”, a spus șeful statului.

Laboratoarele Pfizer și BioNTech au anunțat marți că au depus o cerere de autorizare condiționată la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru a-și putea comercializa vaccinul, care are eficiență de 95%. Acest vaccin, probabil primul care va fi disponibil, utilizează tehnica ARN mesager.
 
Cât timp va dura imunitatea după injectarea vaccinului?
 
Răspunsul la această întrebare este încă incert. În prezent, experții au doar retrospectiva asupra studiilor clinice și a primelor injecții, care datează de la sfârșitul primăverii. Dar, sub rezerva unor date definitive, încă așteptate, se pare că în acest stadiu anticorpii și, prin urmare, protecția durează cel puțin șase luni.

Este posibil să rămâi contagios în ciuda vaccinării?
 
În această etapă, întrebarea nu are un răspuns clar. Pentru a proteja împotriva formelor severe de boală, vaccinul acționează asupra sistemului imunitar și asupra plămânilor. Din teste, știm că funcționează. Dar pentru a putea proteja împotriva contaminării, vaccinul trebuie să fie capabil să îndepărteze virusul din gură și nas, deoarece de aici este transmis.

În acest sens, datele încă lipsesc. Vaccinarea ar trebui să oprească cazurile severe și decesele, dar deocamdată nu este încă sigur că va opri contaminările, scrie Smartradio.