ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Urmașii românilor expulzați în 1940 din localitățile lor de baștină în urma Diktatului prin care Nord-Vestul Ardealului a revenit Ungariei au protestat luni, 10 ianuarie 2022, la ora 13:00, pe platoul din fața Prefecturii Satu Mare. Aproximativ 100 de membri ai Asociației românilor expulzați în 1940 au protestat împotriva Ordonanței RUȘINII NAȚIONALE, OUG 130 din 17 decembrie 2021. Potrivit doamnei Daniela Ciută, președinta filialei Carei a Asociației, motivul protestului este că „acum, în 2022, doar urmașii acelor români abandonați și maltratați sau uciși sunt amânați la plata indemnizațiilor potrivit OUG 130 din 17 decembrie 2021. Nu și urmașii minoritarilor persecutați. Cerem drepturi egale pentru TOȚI urmașii celor persecutați pe criterii etnice sau politice! Suferința nu are unitate de măsură”. 

La Satu Mare au manifestat luni zeci de urmași  ai românilor expulzați de regimul hortyst din 1940 din mai multe localități: Marna, Horea, Scărișoara, Ianculești, Sanislău, Lucăceni, Satu-Mare, Baia-Mare și Carei.

Protestul a început cu Imnul național „Deșteaptă-te, Române!”. Gerul nu a împiedicat românii să ia atitudine împotriva OUG 130, ordonanța rușinii naționale, care amână doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940 nu și a urmașilor minoritarilor din România persecutați.

„Vrem Dreptate!”, „Nu discriminați românii!”, „Nu ne umiliți!”, „Rușine!”, „Respect și drepturi egale!” au fost câteva dintre scandările celor care au venit din toată zona Carei, din Satu Mare și chiar din Baia Mare.

Din partea Asociației românilor expulzați în 1940 filiala Carei a vorbit președinta Daniela Ciută, care a făcut o trecere în revistă a evenimentelor derulate în 1940, a faptului că românii au fost abandonați de stat în 1940 iar în 2021 au fost supuși unei alte umilințe și discriminări prin adoptarea OUG 130 care amână plata indemnizațiilor urmașilor românilor, nu și ale urmașilor minoritarilor din România care au fost  persecutați.

Doamnele Amalia din Marna și Raveica din Ianculești au relatat despre suferințele familiilor de români în momentul instaurării ocupației hortyste, atrocitățile la care au fost supuși cei care nu au renunțat la identitatea de român.

Singurul parlamentar care s-a alăturat protestatarilor și a declarat că va susține cauza lor a fost deputatul de Maramureș, Darius Pop (AUR).

Un Memoriu adresat Guvernului, Ministerului Muncii, împotriva OUG 130 din 17 decembrie 2021, a fost depus la Registratura Instituției Prefectului de reprezentanți ai conducerii Asociației românilor refugiați și expulzați în 1940 filiala Carei. Conținutul acestuia a fost adus la cunoștința celor prezenți de către prof. Elena Coșarcă, vicepreședinta Asociației românilor expulzați.

A fost contactat telefonic prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas, pentru a coborî 2 minute la o discuție cu cei nedreptățiți dar acesta a refuzat și a solicitat ca o delegație de maxim 5 persoane să urce la el în cabinet dacă se dorește, dar cele 5 persoane desemnate să fie deținătoare de certificat Covid. Lipsa de deschidere și de comunicare cu oamenii de rând este specifică reprezentanților UDMR se pare, aceștia uitând că sunt demnitari ai statului român, plătiți și din contribuțiile românilor care protestau pe platoul din fața Prefecturii împotriva ordonanței discriminatorii. Toți românii prezenți la protest au fost persoane civilizate, fără cazier, respectuoase dar și demne.

Instituția Prefectului trebuie să-i reprezinte și pe românii urmași ai celor persecutați etnic în 1940 de Ungaria hortystă. Peste 2 mii de dosare au fost depuse  până în prezent la Casa Județeană de Pensii și mai sunt încă în lucru altele, a consemnat Buletin de Carei. VIDEO: