ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând cu data de 4 octombrie, după 7 luni de interdicție, Arabia Saudită le-a permis credincioșilor musulmani să reia, gradual, micul pelerinaj la Mecca, realizabil pe parcursul întregului an (Umra), relatează US News

În prima fază, s-a dat voie unui număr de cel mult 6.000 de pelerini pe zi la Marea Moschee din Mecca, ce va fi deschisă inițial doar cetățenilor și rezidenților Regatului Saudit.

Pentru a putea intra în moschee să se roage sau să facă pelerinajul Umra, musulmanii trebuie să solicite și să rezerve o anumită dată și oră printr-o aplicație online, astfel încât să se evite aglomerarea și să se respecte măsurile de distanțare fizică. Prin aplicație, pelerinii pot să selecteze și mijlocul de transport sau punctele de întâlnire.

A doua fază începe în 18 octombrie și va permite un număr maxim de 15.000 de pelerini și 40.000 de doritori din rândul cetățenilor și rezidenților, în funcție de timpul alocat prin aplicația online.

Marea Moschee găzduiește Kaaba, o construcție cubică în direcția căreia musulmanii practicanți se roagă de 5 ori pe zi.

Pelerinilor din afara Arabiei Saudite li se va putea permite să efectueze pelerinajul Umra după 1 noiembrie, a declarat ministrul de interne saudit. Regatul a început recent să diminueze unele restricții privind zborurile internaționale, pentru prima dată din martie până în prezent.

Arabia Saudită a ținut în luna iulie un pelerinaj hajj dramatic restrâns, din cauza îngrijorărilor că s-ar putea ușor transforma într-un eveniment generator de „super-răspândire globală” a coronavirusului. Pelerinii, acceptați doar din rândul cetățenilor sau rezidenților Regatului, au fost selectați după înscrierea prealabilă pe un portal online. Spre deosebire de numărul obișnuit de peste două milioane de pelerini pe care Arabia Saudită îi găzduia anual cu prilejul acestui eveniment, în 2020 au participat doar 1.000 de persoane, după ce au fost testate de coronavirus și carantinate.