ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arabia Saudită nu-i va primi pe teritoriul său pe musulmanii care fac pelerinajul tradițional la Mecca și Medina decât dacă s-au vaccinat împotriva noului coronavirus înainte de a intra în țară. Pelerinajul de la Mecca va începe în luna iulie, informează Național.ro.

În 2020, sub pretextul pandemiei, regatul saudit a permis numai un pelerinaj foarte limitat din punct de vedere numeric. 

Ministrul saudit al Sănătății, Tawfiq al-Rabia, a anunțat că inclusiv cei însărcinați cu organizarea și lucrătorii care se ocupă de instalațiile religioase și sanitare din orașele sfinte trebuie să fie vaccinați înainte de începerea pelerinajului anual „Haji” din luna iulie.

Datoria religioasă a fiecărui musulman este de a vizita Mecca cel puțin o data în viață, dacă este apt din punct de vedere fizic și financiar. În afară de pelerinajul din iulie de la Mecca, și în celelalte luni Arabia Saudită reprezenta până acum o destinație pentru milioane de musulmani din întreaga lume, care obișnuiau să participe la Umrah, un pelerinaj mai mic la Marea Moschee de la Mecca și la moscheea Profetului Mahomed de la Medina.

Pandemia de coronavirus a obligat autoritățile saudite să închidă, anul trecut, ambele lăcașuri de cult timp de șapte luni. Pelerinajul de la Mecca s-a desfășurat la sfârșitul lunii iulie 2020, însă a fost limitat la doar circa o mie de credincioși, cetățeni saudiți sau rezidenți în regat. Pentru musulmanii din străinătate, cele două lăcașuri de cult au fost redeschise în luna octombrie, cu o afluență limitată la 30% din capacitate.

Este de așteptat ca decizia de a condiționa în 2021 pelerinajul tradițional la Mecca de vaccinarea Covid să stârnească mari controverse în lumea musulmană, foarte religioasă și mai puțin tolerantă la asemenea „inovații”.