ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arabia Saudită le permite cetățenilor și locuitorilor săi din interiorul regatului să facă rugăciuni zilnice la Marea Moschee din Mecca, cel mai sfânt loc pentru Islam, pentru prima dată în șapte luni, relatează Al Jazeera.

Numărul credincioșilor a fost mărit la 15.000 pe zi pentru micul pelerinaj musulman, Umra, notează AFP, citată de Agerpres.

"Cetățeni și rezidenți au efectuat în această zi Salat Al-Fajr (rugăciunea din zori) la Marea Moschee din Mecca în timp ce autoritățile încep să pună în practică a doua fază a reluării progresive" a micului pelerinaj, a raportat agenția de presă oficială saudită, SPA.

Arabia Saudită a autorizat la începutul lui octombrie până la 6.000 de cetățeni (saudiți) și rezidenți (străini) în fiecare zi să participe la Umra, după suspendarea temporară a acestuia în martie din cauza pandemiei de COVID-19.

Umra este un pelerinaj islamic la Mecca, ce poate fi întreprins în orice moment al anului, spre deosebire de Hajj, care are date specifice conform calendarului lunar islamic.

Numărul de credincioși autorizați să efectueze micul pelerinaj a fost ridicat duminică la 15.000 pe zi.

Un maxim de 40.000 de persoane - pelerini și alți credincioși - vor fi autorizați să își facă rugăciunea în Marea Moschee.

Credincioșii venind din străinătate vor fi autorizați cu începere de la 1 noiembrie, dată la care numărul de pelerini pentru Umra va fi ridicat la 20.000. În total, 60.000 de credincioși vor fi autorizați la locurile sfinte, potrivit Ministerului saudit de Interne.

Peste 342.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 5.185 de decese, au fost înregistrate până în prezent pe teritoriul Arabiei Saudite.

Autoritățile saudite au mai decis în martie să reducă numărul acceptat de pelerini care participă la Hajj, marele pelerinaj musulman de la Mecca.

În luna iulie, doar aproximativ 10.000 de credincioși, rezidenți în Arabia Saudită, au putut să efectueze marele pelerinaj, în comparație cu cei 2,5 milioane de participanți din lumea întreagă în 2019