ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polițiștii au întocmit un dosar penal pe numele protestatarului Vasile Irinel Cotoc care a filmat în curtea Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, susținând că unitatea nu este aglomerată, așa cum susțineau autoritățile. Bărbatul este acum cercetat pentru comunicare sau răspândire de știri false, informează Adevărul ca parte  mașinii de propagandă a fricii.

Autorul filmulețului este un cunoscut protestatar anti-restricții din Timișoara iar dosarul este făcut pentru intimidarea sa. Orice expert în drept poate aprecia că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii, chiar dacă spitalul ar fi avut mulți bolnavi, ceea ce nu e clar.

După cum a explicat fostul judecător și membru CSM Toni Neacșu, actual avocat, răspândirea de informații false (art 404 Cod penal) înseamnă "Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională".

 

„Securitatea națională este definită în Legea nr. 51/1991 și constituie amenințari la adresa acesteia de exemplu: acțiunile care au ca scop provocarea de război contra țării sau de război civil; acțiunile armate sau orice alte acțiuni violente care urmăresc slăbirea puterii de stat; spionajul; terorismul; atentatele contra unei colectivități și altele similare, care mai de care mai grave.

Însă, chiar Legea 51/1991 spune în art. 4 că definițiile securității naționale nu pot fi interpretate sau folosite în scopul restrângerii sau interzicerii dreptului de apărare a unei cauze legitime, de manifestare a unui protest sau dezacord ideologic, politic, religios ori de altă natură, garantate prin Constituție sau legi.

Altfel spus, nu există infracțiune pentru a sancționa exprimarea publică a unor opinii sau convingeri, chiar greșite de ar fi, iar libertatea de conștiință și de exprimare sunt încă valori fundamentale potrivit Constituției.”, a scris Toni Neacșu cu referire la cazul Episcopului Ambrozie de Giurgiu, acuzat în fals de același fapt.

 

Nu știm de ce Poliția și Parchetul nu s-au sesizat din oficiu pentru cazuri mult mai grave de răspndire de informații false, cum ar fi:

AU MINȚIT! Arafat, pasibil de cercetare pentru transmitere de informații false în mod repetat. Istoria cu puștiul din Sibiu care ar fi a murit cu certificat de vaccinare fals este INVENTATĂ. Doctorița Ioana Codru A MINȚIT și a fost ANCHETATĂ de POLIȚIE

și

 

România are de ales între 1.000.000 de infectați și 1.000.000 de morți de Covid. Dar nu mai bine aleg „experții” apocaliptici Octavian Jurma și Răzvan Cherecheș un ospiciu unde să se odihnească?

După cum se poate vedea în filmuleț postat pe net, bărbatul a intrat în curtea Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara și a filmat spațiile exterioare, dar și pacienții aduși cu ambulanțele în zona de triaj. Videoclipul a fost postat în 2 noiembrie.

De altfel, nu este singurul spital despre care bărbatul susține că nu ar fi atât de plin cum susțin autoritățile, având imagini similare și de la Arad. 
 
Dar însuși Dan Bittman, o persoană mult mai cunoscută decât bietul protestatar, a afirmat în toată presa din Romînia, nu într-un colț de Facebook, că „Este o minciună sinistră. Nu există niciun scenariu roșu în Timișoara, fără a fi cercetat, cum e și normal.
 

După postarea videoclipului bărbatului, polițiștii s-au sesizat din oficiu (!). Iată ce a declarat IPJ Timiș:

”Având în vedere imaginile video apărute în spațiul public pe o platformă de socializare, în care un bărbat afirmă faptul că s-ar afla la o unitate spitalicească din municipiul Timișoara, iar toate informațiile prezentate de autorități cu privire la aglomerarea spitalului respectiv cu pacienți confirmați pozitiv cu infecția virusului SARS COV-2 ar fi false, polițiștii din cadrul Sectiei 1 Poliție Urbană Timișoara s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicare sau răspândire, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin acestea se pune în pericol securitatea națională, fiind întocmit un dosar penal în care se fac cercetări în vederea clarificării situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun”.