ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful DSU, Raed Arafat, a răspuns că s-ar putea reveni la restricții mai drastice dacă vor crește infectările cu coronavirus, întrebat fiind despre o posibilă reintroducere a stării de urgență. Deocamdată, nu se pune problema unei închideri generalizate, măsurile specifice fiind luate, după caz, la nivel local.

„Noi am zis că vom merge pe ideea măsurilor zonale sau regionale, dar este clar că „Never say never!”, niciodată să nu spui niciodată. Nu știm cum va evolua și este posibil la orice moment, dacă evoluția va fi una dramatică, să se ia măsuri mai drastice. Dar intenția este să se ia măsuri pe localități, pe zone”, a explicat Raed Arafat, vineri, la Antena 3, potrivit ziarului Capital.

Secretarul de stat în M.A.I. a spus că se bazează pe colaborarea autorităților locale pentru a face tot ceea ce este necesar astfel încât virusul să nu se răspândească și să nu se ajungă la carantinarea unor zone mai extinse.

„Ne așteptăm la o colaborare cu autoritățile locale mult mai apropiată și mult mai corectă și cu toți care reprezintă autoritățile locale, astfel încât să limităm răspândirea, ca să nu ajungem să restricționăm mai târziu zone mult mai mari”, a adăugat Raed Arafat.

Acesta a arătat că, momentan, aproape jumătate din capacitatea de Terapie Intensivă este ocupată în spitalele care asigură îngrijirea pacienților infectați cu coronavirus, iar dacă numărul acestora va crește, vor fi alocate paturi din spitale non-COVID sau vor fi transferați pacienții spre alte localități.

„În situația în care numărul de cazuri va crește, vor fi alocate paturi din zona non-COVID, fapt care va afecta alte patologii. Noi ajungem să transferăm pacienți în continuare din anumite localități în altele. Astăzi din Alexandria am transferat la Medgidia pacient, cu elicopterul”, a explicat Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a arătat că stocurile de materiale sanitare sunt „mai bune” în prezent, însă accesul la medicamente este unul „limitat”, deși România a primit recent o nouă tranșă de Remdesivir,