ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La doar o săptămână de când pacea (sau permisia?) pandemică învăluise România și oamenii erau chemați la vot în număr mare în spații închise, spunându-li-se că nu există nici cel mai mic risc de infectare, în afară de propria conduită, autoritățile anunță recorduri de îmbolnăviri și se grăbesc să impună măsuri restrictive în majoritatea județelor țării, fără nici cea mai mică dorință de consultare publică sau de analiză științifică a proporționalității dintre riscuri și măsuri. Ca de fiecare dată, primele afectate sunt viața religioasă și cea culturală, dar și industria ospitalității.

La Iași, pelerinajul istoric de hramul Sfintei Parascheva riscă să fie semnificativ îngrădit. Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat marți în emisiunea România 9 de la TVR1 că procesiunea de la Iași va fi permisă, dar nu și pelerinajul, adică venirea organizată a grupurilor de pelerini din restul țării. Pretextul invocat de acesta a fost, pe de o parte, aglomerarea unui număr prea mare de persoane într-un singur loc, deși în aer liber, iar pe de altă parte, călătoria în autocare a pelerinilor, timp de ore în șir, în condițiile în care nu toți poartă mască și unii pot fi persoane vulnerabile (a se citi „vârstnici” - n.red.) ce pot avea comorbidități. În același timp, Raed Arafat a refuzat paralela între situații similare unde interdicțiile nu au existat, cum ar fi deplasarea autocarelor de lucrători sezonieri către aeroporturile de unde urmau să fie trimiși la cules de sparanghel sau mersul la vot pentru alegerile locale, unde șeful DSU consideră că oamenii au mers pe rând și nu toți în același loc. El i-a avertizat pe oamenii care totuși ar risca să plece din alte localități că nu vor fi lăsați să ajungă la destinație de către filtrele de Poliție de pe șosele, care „își vor face datoria” să-i întoarcă din drum.

Răspunzând ascultătorilor într-o transmisie live pe Facebook găzduită de pagina Doxologia, pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB), a confirmat că vor exista filtre de poliție atât pe arterele de acces din Iași, cât și în jurul catedralei mitropolitane, unde jandarmii sau polițiștii însărcinați cu menținerea ordinii îi vor putea legitima pe credincioși, să constate dacă sunt din Iași sau din alte localități. Totuși, această măsură se va aplica în intervalul 8-15 octombrie, astfel încât cei care se grăbesc să dea o fugă până la Cuvioasa Parascheva înainte de intrarea în vigoare a restricției ar putea avea noroc. 
 
Tot la Iași se vor închide interioarele restaurantelor și cafenelelor, la doar o lună după redeschiderea lor.

La rândul său, prefectul Capitalei a anunțat marți după-amiază restricțiile care vor intra în vigoare începând de miercuri, 7 octombrie, în București, sub pretextul creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus. Noile măsuri vor fi valabile cel puțin în următoarele șapte zile sau atâta timp cât rata de incidență a îmbolnăvirilor se va menține peste 1,5 la mie. 

Printre acestea, se numără interzicerea activității în interiorul restaurantelor și cafenelelor, cu excepția celor aflate în unități de cazare, unde pot fi serviți în interior doar clienții cazați acolo; interzicerea activității sălilor de spectacole, concerte, cinematografe ș.a.; impunerea purtării măștilor de către toate persoanele în vârstă de peste 5 ani în aer liber, pe distanța de 100 m în jurul unităților de învățământ; interzicerea petrecerilor private (nunți, botezuri ș.a.) în interiorul saloanelor sau restaurantelor, dar nu și în aer liber; procesiunile religioase nu sunt interzise, ci doar pelerinajul; jocurile de noroc nu sunt deocamdată interzise, dar este posibil să fie închise ulterior. Acestea sunt, pe scurt, măsurile anunțate de prefectul Gheorghe Cojanu, citat de Digi 24.   
 
Și în județul Arad vor intra în vigoare măsuri similare, puțin mai drastice însă în ceea ce privește libertatea religioasă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a decis, în ședința de marți, închiderea pentru o perioadă de 14 zile a bisericilor, piețelor nealimentare și a sălilor cu jocuri de noroc, sub pretextul creșterii indicelui de infectarea cu noul coronavirus. Totodată, se suspendă timp de 7 zile activitatea în interiorul restaurantelor și cafenelelor din localitățile Lipova, Livada, Socodor și Zimandu Nou, potrivit publicației Aradon.