ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Sunt locuri la ATI. Cine a zis că nu sunt locuri la ATI?”, a răspuns iritat ministrul de Interne, Marcel Vela, luni, când a fost întrebat de presă despre situația privind capacitatea spitalelor de a interna pacienți pe secțiile de terapie intensivă în contextul creșterii cazurilor de coronavirus, inclusiv a celor grave care necesită asistență medicală de specialitate.

„Nu sunt locuri la ATI?!”, l-a întrebat apoi ministrul pe secretarul de stat Raed Arafat, pe care l-a invitat să ofere informații sublimentare.

Cu toate acestea, Raed Arafat a arătat există situații punctuale în care nu sunt locuri la secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, precum Bucureștiul sau Timișoara.

„Când spunem că nu sunt locuri la ATI București înseamnă că spitalele Covid la București nu au locuri la ATI. Când Timișoara spune că nu are locuri la ATI, înseamnă că nu are locuri la ATI. Plus, una e situația din starea de urgență, una e situația de acum. În starea de urgență am avut medici detașați, medici care au lucrat în alte spitale ca să sprijine structura Covid, o parte din ei s-au întors la locul de muncă. Deci există locuri dacă începem să ducem fiecare bolnav și să-l trimitem în celălalt capăt al țării”, a spus Arafat.

Dialogul poate fi urmărit la minutul 11 al clipului video:

Confruntat cu replica lui Arafat, Marcel Vela a cerut ca întrebările specifice pe coronavirus să fie păstrate pentru o declarații viitoare când va avea date exacte.

„A, deci dumneavoastră vă referiți strict la COVID. Haideți că suntem la Ziua Aviației (...) Dacă vreți să facem o declarație de presă pe tema COVID, o organizăm la minister", a încheiat Marcel Vela.

Situația paturilor de terapie intensivă pentru bolnavii Covid-19 a fost abordată de Raed Arafat și duminică seară când a oferit și posibile soluții.

„Există zone în care există paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid, cu personal, care nu sunt folosite la maximum, pentru că acolo nu este o presiune și există zone în care paturile sunt folosite la maximum - și asta este o presiune. Și atunci, soluțiile sunt suplimentarea numărului personalului și paturilor în zonele care sunt sub presiune sau mutarea bolnavilor către zonele care sunt la acest moment fără cazuri”.