ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, afirmă că duminică după amiază, pompierii merg din casă în casă la localnicii din Roșia Montană pentru a le explica celor care au refuzat să se autoevacueze preventiv care este pericolul și cum să acționeze în situația în care primesc un mesaj prin care li se cere evacuarea imediată, după ce se susține că există un risc să cedeze barajul lacului piscicol Tăul Mare, în urma unei avarii.

Conform ministrul Mediului Tanczos Barna, în Lacul Tăul Mare din Alba, s-a depistat „o avarie la baraj”, după cum a anunțat acesta în urma unei ședințe extraordinare de duminică a Comitetului ministerial pentru situații de urgență al MMAP. În realitate, după cum arată fotografiile de la fața locului, este vorba de o gaură în sol.

CA SĂ FIE MAI CLAR DESPRE CE VORBESC CEI DOI, PREZENTĂM ȘI GAURA LUI ARAFAT ȘI BARNA:

 

Arafat l-a completat pe Barna: „În conformitate cu ce a spus expertul care a verificat surparea care este la coronamentul barajului, da, există risc și ar trebui să rămână evacuați până se evacuează apa cel puțin la cinci metri sub nivelul actual. Noi am emis mai multe mesaje Ro-Alert. S-a explicat populației care e riscul dacă se întâmplă ceva brusc și că nu vor putea să se evacueze la timp, nu vom putea să-i ajutăm, așa că recomandarea este să se evacueze, să rămână unde sunt evacuați în următoarele două zile, până ajungem la nivelul pe care l-a recomandat expertul în baraje, ulterior se va vedea care este soluția pe termen lung. Colegii de la pompieri, de la poliție, de la jandarmi merg din casă în casă și încearcă din nou să convingă oamenii că trebuie să se evacueze preventiv și explică, dacă nu se evacuează, cum să se comporte dacă se dă un mesaj prin care se cere evacuarea imediată”, mai afirmat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenție telefonică la Antena 3, conform ȘtiripeSurse.

La fața locului se află peste 70 de pompieri, aproximativ 60 de jandarmi și 16 polițiști, a precizat Arafat. Potrivit autorităților, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost evacuți deja o parte din locuitori. ISU informează că în zonă locuiesc un total de 268 persoane, din care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea și (doar) 5 persoane au fost evacuate în spații puse la dispoziție de autoritățile publice (internatul școlar de la liceul din Abrud). Deci mai mult de jumătate din locuitorii Roșiei Montane, oameni care au văzut multe la viața lor, au decis că gaura nu constituie o problemă majoră, așa cum este prezentată situația de Armata Roșie a lui Arafat.

Prezentăm mai clar groapa care, potrivit lui Arafat și Barna, ar constitui „o avarie la baraj”, și ar putea provoca „cedarea barajului”:

 

Citiți și „S-a întors” Arafat! Șeful DSU dă sfaturi în caz de atac nuclear