ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 4 noiembrie, fostul bancher argentinian și președinte al Fundației pentru Incluziune Productivă, Carlos Maria De Los Santos, a prezentat o propunere denumită „Argentine Digital Peso", care ar cuprinde eliminarea reprezentării fizice a monedei în Argentina și digitalizarea întregii activități economice. De Los Santos explică faptul că punerea în aplicare a acestui plan, care se presupune că nu ar avea niciun cost suplimentar pentru statul argentinian, ar permite băncilor să aibă supravegherea tuturor tranzacțiilor efectuate de cetățeni, potrivit newsbitcoin. 

Datele din conturile bancare ar înlocui bancnotele fizice, iar magazinele și comerțul ar trebui să se bazeze în totalitate pe aceste date pentru a efectua tranzacții financiare. În acest sens, acest control ar aduce avantajul de a elimina practic evaziunea fiscală, tranzacțiile cetățenilor fiind disponibile pentru a fi analizate de către organele de control, susține sursa citată.

De Los Santos a declarat că rata actuală de evaziune fiscală este de aproximativ 50%, iar colectarea tuturor acestor fonduri ar permite Argentinei să obțină un excedent economic de până la 20% pe an, suprimând deficitele fiscale. Această colectare generalizată a impozitelor ar putea, de asemenea, să ducă aparent la scăderea impozitelor pentru toți contribuabilii.

Printre alte beneficii propovăduite de fostul bancher se numără stabilirea unor rate ale dobânzii mai mari pentru economiști, care ar fi atrași să își plaseze fondurile în sistem, evitând investițiile în active speculative cu risc mai mare. Acest lucru ar putea integra, eventual, sume mari de capital pe care argentinienii le au în prezent pe piețele internaționale sau chiar în afara sistemului bancar.

Alte propuneri care urmează această linie de gândire au fost prezentate anterior. În iunie, guvernatorul Argentinei Chaco, Jorge Capitanich, a vorbit, de asemenea, despre beneficiile existenței unei monede digitale unice. La acel moment, Capitanich a declarat: „Nu este o monedă unică: trebuie să aveți o politică de șoc, posibilitatea de a avea un model care să implice aplicarea monedei digitale ca unică monedă legală. Trebuie să recunoaștem existența de fapt a unui regim bi-monetar”.

Propunerea lui Capitanich include depunerea tuturor monedelor străine, inclusiv a dolarilor americani, în băncile naționale, care le-ar schimba în moneda digitală propusă. Aceasta ar fi singura modalitate de a tranzacționa cu aceste monede în sistemul ipotetic.

Cu toate acestea, Argentina a fost una dintre țările în care criptomonedele au fost mai populare, fiind pe locul 13 în topul țărilor cu cea mai mare adoptare a cripto-monedelor, potrivit Chainalysis. Existența unei astfel de adopții și a monedelor stabile ar putea îngreuna aplicarea modificărilor propuse la economia tranzacțională din Argentina.