ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatul Argentinei a aprobat cu strictețe pachetul controversat de reformă economică al președintelui Javier Milei, votul având loc în timp ce ciocniri violente au avut loc între protestatari și poliția împotriva revoltelor, scrie Știripesurse, care preia BBC.

Manifestanții din Buenos Aires - care spun că măsurile vor răni milioane de argentinieni - au aruncat cu bombe cu benzină și cu pietre, dând foc mașinilor.

Un număr de persoane au fost raportate rănite, presa locală descriind scena de miercuri drept un „câmp de luptă”.


Reformele, care vizează revigorarea economiei țării, includ declararea stării de urgență economică, reducerea pensiilor și diminuarea drepturilor muncii.

Domnul Milei, un economist de dreapta, a fost ales în mijlocul unei crize economice profunde pe care încă se luptă să o stăpânească după șase luni de mandat.

Inflația anuală este în prezent aproape de 300%, în timp ce mai mult de jumătate dintre argentinieni trăiesc acum în sărăcie.

Măsurilor „șoc” ale domnului Milei li se opun partidele politice de stânga, sindicatele și organizațiile sociale.

Dar moțiunea, care inițial a fost egală cu 36-36 în Senat, a fost adoptată preliminar miercuri, după ce șefa camerei, vicepreședintele Victoria Villarruel, a rupt egalitatea.

„Pentru acei argentinieni care suferă, care așteaptă, care nu vor să-și vadă copiii plecând din țară... votul meu este afirmativ”, a spus doamna Villaruel după ruperea egalității.

Proiectul de lege cu 328 de articole va fi analizat punct cu punct înainte de aprobarea sa completă așteptată joi.

Apoi se va întoarce la camera inferioară pentru a avea un acord final.

Înainte de aprobarea proiectului de lege în Senat, protestatarii au scandat: „Țara nu este de vânzare, țara este apărată”, în timp ce pe un banner scria: „Cum poate un șef de stat să urască statul?”

Cercetele au izbucnit atunci când protestatarii au încercat să se îndrepte spre Congres prin garduri, manifestanții aruncând cu pietre în ofițeri care i-au pulverizat cu piper.

Observatorii și parlamentarii opoziției au spus că zeci de manifestanți și o mână de parlamentari au primit îngrijiri medicale. Cel puțin cinci parlamentari din opoziție din mulțime au fost internați, a declarat legislatorul Cecilia Moreau pentru agenția de presă AFP.

Cel puțin 20 de polițiști au fost, de asemenea, răniți, au spus oficialii. Forțele de securitate au declarat că au arestat 15 persoane.

„Nu ne putem crede că în Argentina discutăm despre o lege care ne va da înapoi cu 100 de ani”, a declarat Fabio Nunez, un avocat protestant în vârstă de 55 de ani, citat de AFP.

Biroul președintelui Milei a emis o declarație prin care mulțumește forțelor de securitate pentru reprimarea a ceea ce a descris drept „teroriști” care încearcă să execute o lovitură de stat.
  

„Vom schimba Argentina, o vom face cea mai liberală țară din lume”, a declarat Milei la o conferință la Buenos Aires.

Proiectul de lege extrem de divizibil a fost aprobat de camera inferioară în aprilie, după ce i s-au adus modificări semnificative.

Dl Milei a ajuns în funcție în 2023, după ce a promis că va duce o motoferăstrău la cheltuielile publice.

În timp ce se afla în campanie, a ținut chiar și un ferăstrău cu lanț în timp ce ținea un discurs pentru a simboliza hotărârea sa de a face acest lucru.

De atunci, el a tăiat cabinetul la jumătate, a tăiat 50.000 de locuri de muncă publice, a suspendat noi contracte de lucrări publice și a smuls subvențiile pentru combustibil și transport.