ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statuia de bronz a Arhanghelului Mihail, ridicată în 2018 în Piața Saint-Michel, în fața unei biserici din stațiunea franceză les Sables d'Olonne, situată pe coasta atlantică, ar putea fi înlăturată deși este chiar cea care dă numele pieței. Iar asta din cauză că un ONG secularist a dat în judecată municipalitatea sub pretextul că amplasarea statuii într-un spațiu public ar încălca principiul laicității republicane și al separației statului de Biserică, statuate într-o lege din 1905. 

Tribunalul administrativ din Nantes a emis joi o hotărâre prin care obligă autoritățile să îndepărteze statuia în termen de 6 luni, după o plângere a autointitulatei „Federații Umaniste”, a informat Știri pe Surse. Nu se știe ce anume i-a deranjat mai mult pe pretinșii „umaniști”, opera de artă care-l întruchipează pe protectorul celor care poartă numele de „Mihai/Mihaela” sau detaliul însulițării unui diavol de către acesta. Or, ateii care-i iubesc pe oameni nu-i pot discrimina pe diavoli, de dragul ateismului republican. 

Primarul Yannick Moreau a reacționat ferm la anunțarea hotărârii judecătorești și a anunțat că, „în numele bunului simț și al primăriei”, o va contesta. VIDEO:


„În numele bunului simț și al primăriei orașului Sables d'Olonne, am decis în această dimineață să fac apel la hotărârea tribunalului administrativ din Nantes și să cer o „suspendare a executării” până la judecarea apelului.

Tribunalele țării noastre au, totuși, alte lucruri de făcut decât să investigheze cererile abuzive ale laicilor radicali, complici ai fenomenului „cancel culture”, care caută să demonteze unul câte unul atașamentele culturale milenare care ne-au făurit identitatea colectivă. 

A doua zi după un inacceptabil act de vandalism față de o statuie municipală a Fecioarei Maria și în apropierea sărbătorii Crăciunului, aceste atacuri împotriva rădăcinilor și culturii noastre creștine sunt inadmisibile”, a scris primarul  Yannick Moreau pe Twitter. Același primar care, pe 25 aprilie 2021, și-a închis pagina de Facebook, lăsând un eseu de adio cu o argumentație impecabilă, în care acuza deversarea de ură și certuri gratuite pe această rețea de socializare. 

Este vorba de un om atașat valorilor tradiționale ale acestei provincii majoritar catolice. Una dintre cele mai recente știri de pe site-ul primăriei anunță că instituția va sprijini financiar reabilitarea catedralei din apropierea portului, iar pe contul de Twitter primarul deplângea atât procesul intentat de atei împotriva statuii Arhanghelului Mihail, cât și vandalizarea unei statuete a Fecioarei Maria dintr-un parc al orașului, pentru care primarul a depus plângere la Poliție.