ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După 10 ani de săpături, o echipă de arheologi condusă de un american anunță că a descoperit orașul biblic Sodoma, distrus alături de Gomora pentru desfrâul din interiorul zidurilor sale.

Din 2005, echipa profesorului Steven Collins a analizat un sit arheologic din sudul Văii Iordanului, cunoscut sub numele Tall el-Hammam, despre care consideră că sunt mari şanse să fie chiar orașul menționat în Biblie.
 
După ce a încheiat al zecelea sezon de săpături, profesorul american a anunţat că a descoperit "o mină de aur de structuri monumentale antice şi artefacte", care sugerează că situl era un oraş influent în epoca bronzului timpuriu şi epoca bronzului mijlociu (între 3.500 î.e.n. şi 1540 î.e.n.).
 
Cercetătorii americani au găsit rămăşiţele unui uriaş zid de apărare, fundaţia unui palat şi un sistem complex de portaluri care datează din acea perioadă. În sezonul arheologic 2015, specialiştii au descoperit în acelaşi sit tot mai multe turnuri şi porţi.

Destinul tragic al oraşelor biblice Sodoma şi Gomora a stimulat de-a lungul secolelor imaginaţia multor artişti, teologi şi arheologi. Cartea Genezei descrie felul în care Dumnezeu "a turnat pucioasă asupra lor", pentru a pedepsi cele două oraşe pentru desfrâul din interiorul zidurilor lor, ucigându-i pe toţi locuitorii lor.