ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române contribuie la realizarea icoanei în mozaic a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Catedrala Națională. Mesajul a fost transmis, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, de către arhidiaconul Mihai Bucă, dirijorul și fondatorul „Tronos”, notează jurnalistul Cristi Șelaru. Cel mai apreciat protopsalt ortodox a declarat că va face donații alături de toți psalții „Tronos” pentru realizarea icoanei Sfântului care este Ocrotitorul Bucureștilor, canonizat în anul 1955 de către Biserica Ortodoxă Română.

„Încă de când eram copil, părinții mei mă aduceau cu mare rugăciune și cu mare încredințare către Sfântul Dimitrie. Percepeam sărbătoarea ca fiind cea mai frumoasă a Bucureștiului de atunci. Dealul Patriarhiei era plin de oameni veniți din toate colțurile țării, Sfântul Dimitrie fiind un mare izbăvitor. El a apărat acest Deal al Capitalei, prin moaștele sale, în toate vremurile, și pe timp de pace, dar mai ales de război.

Mărturisesc că Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou mă ține legat de acest loc de 25 de ani, de când sunt protopsalt. Sfântul a făcut minuni cu doi dintre copiii mei. Cea mai mare minune a Sfântului Dimitrie față de mine este că m-a vindecat când am avut probleme mari cu vocea, acum câțiva ani. Îndemn pe fiecare să doneze cât poate pentru acest mare Sfânt Ocrotitor al Bucureștilor”, a spus, pentru sursa citată, arhidiaconul Mihail Bucă.

Patriarhia Română își dorește ca icoana în mozaic a Sfântului Dimitrie cel Nou să fie gata în 2024, când se împlinesc 250 de ani de la aducerea moaștelor sfântului în Țara Românească. Icoana va avea suprafața de 35 de metri pătrați: 7 metri înălțime și 5 metri lățime.

Patriarhul Daniel își propune ca momentul să fie marcat pe 13 iulie 2024 într-un mod festiv-liturgic, iar printre acțiunile planificate se mai numără publicarea unui volum omagial și realizarea unui nou veșmânt pentru sfânt, în tehnica broderiei cu tirtir (cu fir de aur).

Până în prezent, din lucrarea înveșmântării interioare a Catedralei Naționale, s-a realizat o suprafață de aproximativ 3.000 mp de mozaic (adică doar 12%, n.r.), în sectorul cel mai dificil, dintr-un total estimat la 25.000 mp. Acest sector cuprinde iconografia altarului și a iconostasului ce este înfrumusețat de o înșiruire rânduită de 45 de icoane, ce ilustrează atât sfinții profeți ai Vechiului Testament, sfinții apostoli cât și scene prăznicare și marile icoane împărătești.

Tehnica mozaicului este cea mai expresivă formă care se putea folosi în înveșmântarea interioară a Catedralei Naționale, datorită faptului că mozaicul cheamă ochiul să călătorească și să descopere, în funcție de mișcare, o stare de însuflețire a fiecărui chip sfânt ce îmbracă pereții bisericii. Acesta este, totodată, și unul dintre cele mai importante roluri pe care îl are tehnica mozaicului în redarea iconografică.

Cum puteți dona pentru un sfânt sau o scenă:
 

Donații prin transfer bancar

Titular: Patriarhia Română

RO91RNCB0075004895030395 (RON)

RO64RNCB0075004895030396 (EUR)

Banca: BCR – Banca Comercială Română
 
Pentru alte informații:

Email: ctitor@catedralaneamului.ro

Telefon: 0799887955