ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul proclamării anului 2020 în Patriarhia Română drept „An comemorativ al filantropilor ortodocși români”, Arhiepiscopia Sibiului a lansat joi, 15 octombrie, Campania Națională „10 MARI FILANTROPI”. Aceasta își propune să identifice și să promoveze exemplului celor care, de-a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea social-filantropică a Bisericii, precum și să îi implice pe credincioșii ortodocși în alegerea celui mai mare filantrop ortodox dintre cele circa 50 de personalități prezentate.

„În perioada 21 noiembrie-5 decembrie 2020 (perioada consacrată deja pentru „Zilele Șaguniene”) invităm românii să își aleagă cel mai mare filantrop, votându-l pe pagina campaniei. Totodată, în Ziarul „Lumina” vor fi tipărite buletine de vot pentru această campanie, iar odată completate, aceste buletine pot fi expediate în format fizic pe adresa: Mitropolia Ardealului, str. Mitropoliei, nr. 35, Sibiu (cu specificația: pentru campania 10 MARI FILANTROPI) sau scanate și expediate la adresa de poștă electronică: sectorulculturalma@yahoo.com. Totodată, vor fi distribuite taloane de vot și la bisericile parohiale, mănăstiri, școli etc., modalitatea de expediere fiind cea descrisă mai sus.

Primii zece ce vor reieși în urma votului vor fi prezentați în ordine alfabetică. Din acel moment, ei vor primi un avocat (personalitate sau un specialist în domeniu) care le va susține imaginea și vor veni cu argumentele necesare care vă vor face să îi votați încă odată, într-un sondaj final ce are menirea a alege pe cel mai mare filantrop din istorie.

Gala Filantropilor Români: La 6 decembrie 2020, la sărbătoarea Sf. Ierarh Nicolae, filantropul prin excelență și modelul filantropului creștin, vom organiza la Sibiu, Gala Filantropilor Români urmând a fi desemnat, pe baza votului exprimat de participanți, cel mai mare filantrop român”, se arată pe pagina web Mari Filantropi.

Pe tot parcursul campaniei, unul dintre obiectivele intermediare este „revitalizarea blogosferei ortodoxe”, prin atragerea tinerilor și a altor utilizatori de Internet să descopere, să dezbată și să aleagă un model de filantrop român printre zecile de biografii propuse pe site-ul campaniei sau pe Facebook

„Scopul principal este identificarea și promovarea exemplului celor care, de-a lungul timpului, au susținut spiritual și material activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, iar lucrul acesta se poate face prin prezentarea, ca act de cunoaștere în primă fază, a biografiilor filantropilor ortodocși de odinioară în mediul online într-o variantă prietenoasă și accesibilă tinerilor și nu numai, într-un cuvânt viitorilor filantropi de mâine. 

Ca primă realizare a campaniei noastre ne dorim să fie revitalizarea blogosferei ortodoxe, care să se reactiveze și să se reunească într-un proiect comun aplicat pe specificitatea timpului în care ne aflăm prin distribuirea informațiilor publicate în zecile de biografii publicate și în îndemnarea publicului de a vota pentru una sau alta dintre personalitățile prezentate”, a explicat pr. Emanuel Tăvală, consilier cultural în cadrul Mitropoliei Ardealului.

Pentru că, potrivit învățăturii Patriarhului Daniel, „Lumina faptei bune rămâne ca o comoară sfântă înaintea lui Dumnezeu”, sunteți invitați să descoperiți modele de binefăcători din ultimele câteva sute de ani și să alegeți un top 10 al acestor personalități, dintre care va fi desemnat pe 6 decembrie cel mai mare filantrop ortodox român. 
 
Personalitățile eligibile pentru titlul de „cel mai mare filantrop ortodox” sunt selectate de pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române și din perioade istorice diferite. Pe lista deschisă de site-ul Mari Filantropi se află biografiile unor repere istorice precum BARTOLOMEU ANANIA, BARTOLOMEU BAIULESCU, NICOLAE BĂLAN, NEAGOE BASARAB, CONSTATIN N. BOLNAVU, CONSTANTIN BRÂNCOVEANU, IOAN BUDOIU, CONSTANTIN BURSAN, MIHAI CANTACUZINO, PARTENIE COSMA, VENIAMIN COSTACHI, ROMUL CRAINIC, ANASTASIE CRIMCA, IOAN DOBRE, IOAN DUMA, IORGU DUMITRESCU, EMANOIL GOJDU (pictură, mai jos), GRIGORIE AL II-LEA, IOANICHIE HASAN, TEOFIL HERINEANU, NICOLAE IVAN, ANTIM IVIREANUL, VASILE LĂZĂRESCU, ALEXANDRU LEBU, IOSIF MORARIU, ALEXANDRU MORUZI, MIHAIL MORUZOV, IOSIF NANIESCU, NIFON MITROPOLITUL, IOAN PAPIU, HAGI CONSTANTIN POP, IACOB PUTNEANUL, LUCIAN ROSU, ANDREI ȘAGUNA, GHEORGHE SION, IACOB STAMATI, MELCHISEDEC ȘTEFĂNESCU, VASILE STROESCU, GHEORGHE TARCEA, VICTOR TORDĂȘIANU și EVANGHELIE ZAPPA.