ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marți, 5 septembrie, de la ora 7.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Lipnița, apoi va merge la Cimitirul de onoare de la Șumenți (nord de Tutrakan, ex-Turtucaia), Bulgaria.
 
Aici, de la ora 14.30, va oficia slujba de pomenire a celor aproape 6000 de eroi români, căzuți la datorie în 1916 (1-6 septembrie). După oficierea parastasului pentru eroii căzuți pe câmpul de luptă de la Turtucaia, soldații români din garnizoana Medgidia vor defila și vor da onorul.

George Topîrceanu a participat la luptele de la Turtucaia și a fost luat prizonier, eliberat fiind în anul 1918. În cartea „Amintiri din luptele de la Turtucaia. Memorii de război” a mărturisit: „Tot vălmășagul acela de oameni grămădiți acolo fu cuprins deodată, fără pricină aparentă, de o panică nebună.
 
Ca niște fiare speriate se repeziră pe punte, pe ponton, inundară bacul, împingându-se sălbatic, făcându-și loc cu pumnii și călcând în picioare răniții, apucați fără veste și striviți din toate părțile.
 
Era un țipăt sfâșietor, vaiete de oameni în agonie, gemete de piepturi strivite sub cizme, de oameni cu capul zdrobit sub călcâie, de schilozi cu rana sângerândă în neputință de a se apăra.
 
Și îmbulzeala sporea întruna, cu cei de pe alături; se înghesuiau, se împingeau cu îndârjire, în tăcere, fără o vorbă, se ridicau unii peste umerii celorlalți, se rostogoleau, și dădeau iarăși năvală, cu fețele schimonosite de încrustarea aceluiași gând, și stăpânit fiecare de o singură pornire instinctivă: să scape el cu orice preț, să-și apuce un loc pe puntea vasului. Rezemat de o căruță, priveam încremenit. Niciodată n-am simțit mai adânc ca atunci că omul e mai rău decât fiara.”