ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sărbătoarea Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie va fi marcată la Constanța miercuri printr-o Sfântă Liturghie arhierească, oficiată la parohia ortodoxă cu hramul „Sfântul Haralambie” de arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, împreună cu episcopul vicar al Sibiului, PS Ilarion. Slujba va fi precedată de o scurtă procesiune, avizată de Primărie, cu respectarea condițiilor speciale din starea de alertă. Programul manifestărilor religioase și culturale va dura de marți până joi. 

„Miercuri, 10 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie. Cu acest prilej, IPS Teodosie va avea următorul program:

Marți, 9 februarie,
-  de la ora 16.30, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Haralambie” din localitatea constănțeană Viile;
-  de la ora 19.00, la biserica „Sf. Haralambie” din Constanța (bulevardul Tomis, nr. 301, zona Boema), va participa la un Concert de pricesne susținut de către arhid. Ionuț Cristinel Boancheș și baritonul Alexandru Chiriac, care vor fi acompaniați la pian de către diac. Valentin Vădănoiu.

Miercuri, 10 februarie,
-   de la ora 8.00, preoții și credincioșii parohiei „Sfântul Haralambie” din Constanța vor întâmpina doi ierarhi la intersecția bulevardelor Tomis și Aurel Vlaicu (zona vapor), apoi vor merge în procesiune la biserică, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu invitatul său, PS Ilarion, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Joi, 11 februarie,
-  de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a trăit pe vremea împăratului roman Septimiu Sever (193-211). A propovăduit credința în cetatea Magnesia, unde a fost hirotonit episcop. La o vârstă înaintată a fost arestat și supus unor chinuri greu de imaginat. Cu toate acestea, nu s-a îndepărtat de credință, ci a convertit alți semeni la creștinism, inclusiv pe fiica împăratului. Episcopul Haralambie a fost condamnat la moarte prin decapitare și a fost martirizat în anul 202, la vârsta de 113 ani”, a trasnmis Arhiepiscopia Tomisului pe Facebook.

„Pentru că au apărut prin presă "voci" care acuză presupuse ilegalități în pandemie, la procesiunea religioasă de Sf. Haralambie, se aduce la cunoștință avizul FAVORABIL al Primăriei Constanța, căreia Arhiepiscopia Tomisului îi mulțumește în mod public”, se adaugă în altă postare, care cuprinde și copia autorizației primite de la Primărie.
 
Adunarea publică sub formă de eveniment religios din 10 februarie este aprobată la Constanța în baza legii nr. 60/1991, modificate și completate prin legea nr. 31/2004. Organizatorului îi revine însă responsabilitatea de a veghea la respectarea prevederilor legale în vigoare, în privința prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, a precizat Primăria Municipiului Constanța în avizul favorabil acordat Arhiepiscopiei Tomisului.