ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a anunțat joi în emisiunea „Dialog duhovnicesc cu ascultătorii” de la Radio Dobrogea că inițiază demersurile de a da în judecată autoritățile seculare, care împiedică desfășurarea pelerinajului din 30 noiembrie de la Mănăstirea ce adăpostește Peștera Sfântului Andrei din județul Constanța. 

Aceleași autorități au restricționat desfășurarea la scară națională și a pelerinajelor din 14 octombrie de la Hramul Sfintei Parascheva de la Iași și din 28 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor. 
 
Realizatorul emisiunii, pr. Eugen Tănăsescu, i-a adresat Arhiepiscopului Tomisului, printre alte întrebări venite din partea ascultătorilor, și următoarea nedumerire: „Mai mulți credincioși vor să îi lămuriți privitor la sărbătoarea Sfântului Andrei. Am văzut că la pelerinajele anterioare, de Sfânta Paraschiva și Sfântul Dimitrie, n-au fost lăsați să vină credincioși din alte localități decât cele de acolo, Iași și București. Ce putem face noi, cei din Constanța, dacă nu putem merge la Sfântul Andrei? Vă întreabă cineva și altcineva: cum am putea să ajungem, totuși, la Sfântul Andrei dacă se interzice? Altcineva vă întreabă dacă ați auzit de vreo interdicție. Vreau aici să fac o paranteză, dacă îmi permiteți: am văzut într-adevăr în presă o declarație a d-lui prefect numai că, vreau s-o spun cu toată responsabilitatea, nu există un ordin de prefect. O declarație de presă nu ține locul unui ordin oficial”.
 
Răspunsul ÎPS Teodosie a venit cu promptitudine și fermitate:

„Nu, nu, nu. Nu este, nu este! Am vorbit și eu cu d-l prefect care e ... și mi-a spus: nu e de la mine, nu este un ordin. E, cumva, de mai sus! Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo, cum să nu ajung eu la Peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toți românii. Este cu adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, Sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de ziua de 1 Decembrie, de asemenea sărbătoare națională care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară. Cine a mijlocit unirea tuturor românilor decât Apostolul Românilor? Și așa s-a și interpretat, că pe 30 noiembrie este ziua spirituală a tuturor românilor și pe 1 Decembrie este ziua națională a tuturor românilor.

Eu voi face toate demersurile. De azi într-o săptămână când ne vedem, trebuie să avem deja... Vom merge chiar la ... să ne susținem drepturile noastre de închinători în instanță! Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care n-au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători. Și vreau ca toți cei care întrebați și doriți să ajungeți la Sfântul Andrei - cred că doriți sincer - să îmi susțineți acest demers pe care îl voi înainta prin juriști ca să ne lămurim și să nu vie cu o zi înainte interdicția, n-avem voie. Trebuie să avem chiar o sentință în sensul acesta și vom face o intervenție, de mâine voi vorbi despre aceasta, am vorbit și mai înainte și voi căuta cei mai iscusiți juriști, care deja m-au căutat și mi-au spus că mă vor susține în demersul de a avea sărbătoarea Sfântului Andrei. Este o sărbătoare spirituală națională!”, a subliniat Arhiepiscopul Tomisului.

Prin faptul că ÎPS Teodosie mărturisește că prefectul județului Constanța i-a spus că ordinul de restricționare a pelerinajului din 30 noiembrie nu e dat de el, ci vine „de mai sus”, se dezmite afirmația din comunicatul de joi al Secretariatului General al Guvernului potrivit căreia „legislația adoptată de autoritățile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor și normelor internaționale în materie de libertate religioasă” însă încălcările ar fi fost generate de „aplicarea defectuoasă de către autoritățile locale a deciziilor autorităților centrale”.

Sfântul Apostol Andrei, „cel întâi chemat” ca ucenic de Hristos și fratele Sfântului Petru, este considerat „luminătorul dacilor”, deoarece a propovăduit în primul secol creștin Evanghelia lui Hristos în Dobrogea (Scythia Minor, inclusă în provincia romană Moesia Inferior), unde i-a încreștinat pe sciți și pe traci. Mărturie despre acest fapt se dă în Epistola către Coloseni, unde Sf. Apostol Pavel spune că și sciții au auzit cuvântul lui Dumnezeu (Coloseni, 3,11), precum și în lucrarea „Despre Apostoli” a Sfântului Hipolit Romanul. O mărturie indirectă o dau și toponimele (numele de locuri) din zona Dobrogei, precum Peștera Sfântului Andrei sau Pârâiașul Sfântului Andrei, care atestă trecerea Apostolului pe meleagurile locuite de strămoșii românilor. Ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei în calendarul ortodox este 30 noiembrie.